Calusurile si bataturile la caini sunt zone de piele ingrosata, intarita, moarta. Acest lucru se intampla atunci cand cainele tinde sa se odihneasca intotdeauna in aceeasi pozitie. De exemplu, intins ca un sfinx, sprijinit pe coate.
Daca suprafata este dura si pozitia este foarte recurenta, pielea cainelui devine groasa pentru a proteja osul. Prevenirea este intotdeauna cel mai bun medicament. Desi acestea nu sunt de obicei altceva decat o problema estetica, iata cateva sfaturi pentru tratarea si hidratarea calusurilor la caini.
Cand este timpul sa tratezi si sa hidratezi calusurile la caini?
Dupa cum s-a spus la inceputul acestui articol, calusurile sunt normale si singurul impact pe care il au este estetic. Cu toate acestea, uneori pot duce la complicatii intr-unul din urmatoarele moduri:
-
Ulcere si fisuri: deoarece calusul este ingrosat si keratinizat, acesta se poate rupe, provocand durere, disconfort si sangerari la animal.
-
Pioderma: pielea in aceasta stare este, de asemenea, susceptibila la infectii, mai ales daca a devenit crapata.
Durere si disconfort : daca calusul este prea gros si prea uscat, poate provoca mancarime si durere atunci cand animalul se sprijina pe el. Drept urmare, cainele poate gasi cu greu o pozitie confortabila in care sa se odihneasca.
Cand se intampla acest lucru, o scurta vizita la medicul veterinar poate rezolva rapid problema. Este necesara tratarea si hidratarea calusurilor la caini, astfel incat patrupedul sa nu fie nevoit sa sufere.
Cum se previne aparitia calusurilor
- Oferirea unei suprafete moi pe care sa se aseze
Formarea calusurilor este direct proportionala cu duritatea suprafetei unde se odihneste cainele. Adica, daca animalul doarme sau se odihneste pe piatra sau tipuri similare de podea, este mult mai probabil sa dezvolte calusuri.
- Cainele sa nu devina supraponderal
Un animal mai greu inseamna mai multa presiune asupra pielii atunci cand se odihneste. Un caine care nu este supraponderal va putea sa se odihneasca, evitand calusurile si ulcerele de presiune.