De la ce varsta pot avea copiii un smartphone?

Este un fapt, smartphone-urile fac parte din viata de zi cu zi de cativa ani. Trebuie spus ca parintii de astazi sunt foarte conectati, intr-o asemenea masura incat aproape 50% dintre ei recunosc ca s-au uitat pe telefon in acelasi timp in care au avut interactiuni cu copiii lor.

Prin urmare, nu este atat de surprinzator faptul ca, pe masura ce copiii cresc si ei cer sa detina un smartphone.  Dar parintii trebuie sa cedeze? De la ce varsta este util un telefon mobil pentru copil?

  • Telefonul mobil: util copilului sau nu?

In timp ce specialistii sunt de acord sa nu recomande utilizarea unui smartphone inainte de varsta de 6 ani, ei spun foarte putin despre varsta la care ar fi mai potrivit – sau nu – sa permita unui copil sa detina un smartphone. De fapt, este mai presus de toate o alegere educativa pe care parintii trebuie sa o faca dupa propriile criterii.

Acestea fiind spuse, prima intrebare de pus este mai ales daca detinerea unui smartphone va fi cu adevarat utila pentru copil sau, dimpotriva, va fi un ecran suplimentar care ar putea implica probleme.  Exista de asemenea si alte intrebari care i-ar putea ghida pe parinti in acest sens:

  • Ce va face cu smartphone-ul sau?

Doar va contacta familia sau prietenii? Va suna daca a terminat scoala devreme, sa anunte ca vrea sa mearga la un prieten dupa scoala? Sau doar pentru a juca jocuri video? Daca parintii isi pun aceste intrebari vor stii ce utilizare ar avea un smartphone in viata copilului.

De asemenea, daca copilul este adesea singur acasa, sau vine singur de la scoala acasa – daca da, atunci un smartphone poate fi util.

Raspunsul la toate aceste intrebari va ajuta parintii sa cunoasca ce utilizare ar avea smartphone-ul in viata de zi cu zi a copilului, dar si sa descopere daca oferirea ar putea imbunatati calitatea vietii familiei sau, dimpotriva, o poate deteriora.

De aceea, specialistii le cer parintilor sa fie vigilenti, deoarece daca poate fi un obiect care promoveaza relatiile familiale si de prietenie, poate duce si la unele excese: utilizarea excesiva a ecranelor, dependenta, hartuire cibernetica, problema vederii cauzata de expunerea prelungita la lumina albastra etc.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.