Femei insarcinate sau care alapteaza – substante nutritive

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa obtina intre 300 si 500 calorii suplimentare pe zi pentru a avea energie si pentru a sprijini cresterea sanatoasa a bebelusului. In timp ce alapteaza sau sunt insarcinate, femeile trebuie sa se asigure ca mananca o varietate de alimente sanatoase.

Substante nutritive potrivite pentru femei insarcinate sau care alapteaza

Nutrientii esentiali de mai jos o vor ajuta pe mama si pe copilul sau sa prospere. Se gasesc in fructe si legume proaspete, cereale integrale, nuci, fasole, produse lactate si carne slaba.

Calciul ajuta la construirea oaselor si a dintilor puternici si joaca un rol important in functionarea sanatoasa a sistemului circulator, muscular si nervos. Pentru femei insarcinate si care alapteaza se recomanda a obtine 1000 mg de calciu pe zi. Sursele de calciu sanatoase includ produse lactate cu continut scazut de grasimi, suc de portocale si spanacul.

Consumul de carbohidrati ajuta la furnizarea de energie pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea unui bebelus si dupa nastere alaptarea. Cele mai bune surse de carbohidrati sunt cerealele integrale, fructele si legumele care sunt si surse bune de fibre.

Fibra este un nutrient care poate ajuta la ameliorarea constipatiei asociate in mod obisnuit cu sarcina. Cerealele integrale (precum painea integrala si orezul brun) si fructele, legumele si leguminoase (fasolea, mazarea si linte) sunt surse bune de fibre.

Acidul folic ajuta la dezvoltarea sanatoasa a creierului si maduvei spinarii. De asemenea, este necesar in dezvoltarea globulelor rosii si globulelor albe. Femeile care obtin 400 de micrograme (0,4 miligrame) de acid folic zilnic inainte de a ramane insarcinate si in timpul sarcinii pot reduce riscul ca micutul sa se nasca cu un defect de tub neural (un defect de nastere care implica o dezvoltare incompleta a creierului si a maduvei spinarii. Sursele bune de acid folic sunt cereale, citrice, fasole si nuci.

Grasimile sanatoase (nesaturate) sunt folosite pentru a ajuta la dezvoltarea unui bebelus. Ele sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos. Grasimile sanatoase se gasesc in uleiul de masline, uleiul de arahide, uleiul de canola, avocado si somon. Desi grasimile sunt necesare in orice dieta sanatoasa, este important sa se limiteze aportul de grasimi la 30% sau mai putin din aportul zilnic de calorii.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.