Spre deosebire de unele alergii, intolerantele alimentare nu pun viata in pericol. Cu toate acestea, ele pot fi foarte problematice pentru persoanele afectate.
Intolerantele si sensibilitatile alimentare sunt extrem de frecvente si par a fi in crestere. De fapt, se estimeaza ca pana la 20% din populatia lumii poate avea o intoleranta alimentara.
Ce este o intoleranta alimentara?
Termenul de „hipersensibilitate alimentara” se refera atat la alergii alimentare, cat si la intolerante alimentare. Intoleranta alimentara nu este o alergie alimentara, desi unele dintre simptome pot fi similare. Cand exista o intoleranta alimentara, de obicei, simptomele incep in cateva ore de la consumul alimentelor la care persoanele sunt intolerante.
Cu toate acestea, simptomele pot fi intarziate cu pana la 48 de ore si dureaza ore sau chiar zile, ceea ce face ca alimentele cauzatoare sa fie deosebit de dificil de identificat. In timp ce simptomele intolerantelor alimentare variaza, acestea implica cel mai adesea sistemul digestiv, pielea si sistemul respirator.
Intolerantele alimentare sunt diagnosticate in mod obisnuit prin diete de eliminare special concepute pentru a restrange alimentele cauzatoare sau prin alte metode de testare. Acest tip de dieta ajuta oamenii sa identifice ce alimente sau alimente provoaca simptomele.
Iata cateva dintre cele mai frecvente intolerante alimentare:
- Lactate
Lactoza este un zahar care se gaseste in lapte si produse lactate. Este descompusa in organism de o enzima numita lactaza, care este necesara pentru ca lactoza sa fie digerata si absorbita in mod corespunzator. Intoleranta la lactoza este cauzata de un deficit de enzime, care provoaca o incapacitate de a digera lactoza si are ca rezultat simptome digestive.
- Gluten
Glutenul este denumirea generala data proteinelor care se gasesc in grau, orz, secara si triticale. Atunci cand persoanele cu boala celiaca sunt expuse la gluten, sistemul imunitar ataca intestinul subtire si poate provoca vatamari grave sistemului digestiv.
- Cofeina
Unele persoane sunt mai sensibile la cofeina si experimenteaza reactii chiar si dupa ce au consumat o cantitate mica. Aceasta hipersensibilitate la cofeina a fost legata de genetica, precum si de capacitatea scazuta de a metaboliza si excreta cofeina. Sensibilitatea la cofeina este diferita de alergia la cofeina, care implica sistemul imunitar.