Pierderea auzului

Deficienta auditiva, surditatea sau pierderea auzului se refera la incapacitatea totala sau partiala de a auzi sunete. Simptomele pot fi usoare, moderate, severe sau profunde. Un pacient cu o deficienta usoara a auzului poate avea probleme in intelegerea vorbirii, mai ales daca exista mult zgomot in jur, in timp ce cei cu surditate moderata pot avea nevoie de un aparat auditiv.

Unii oameni sunt sever surzi si se bazeaza pe citirea buzelor pentru a comunica cu altii. Oamenii care sunt profund surzi nu pot auzi nimic si se pot baza pe citirea buzelor sau limbajul semnelor.

Cauze

Unele boli sau circumstante care pot provoca surditate includ:

  • varicela;
  • oreion;
  • meningita;
  • boala falciforma;
  • sifilis;
  • boala Lyme;
  • diabet.

Urechea interna gazduieste unele dintre cele mai delicate oase din corp, iar deteriorarea timpanului sau a urechii medii poate provoca pierderea auzului si surditatea intr-o serie de moduri.

Pierderea auzului vs. surditate

Este important sa se faca distinctia intre diferitele niveluri de pierdere a auzului.

Pierderea auzului: aceasta este o capacitate redusa de a auzi sunete in acelasi mod ca si alte persoane.

Surditate: apare atunci cand o persoana nu poate intelege vorbirea prin auz, chiar si atunci cand sunetul este amplificat.

Surditate profunda: Aceasta se refera la o lipsa totala de auz. O persoana cu surditate profunda este incapabila sa detecteze sunetul.

Exista 4 niveluri de surditate sau deficiente de auz.

Surditate usoara sau insuficienta usoara a auzului: persoana poate detecta doar sunete cuprinse intre 25 si 29 decibeli (dB). Este posibil sa le fie greu sa inteleaga cuvintele pe care le spun alte persoane, mai ales daca exista mult zgomot de fond.

Surditate moderata sau insuficienta auditiva moderata: persoana poate detecta doar sunete intre 40 si 69 dB. Urmarea unei conversatii folosind auzul singur este foarte dificila fara a utiliza un aparat auditiv.

Surditate severa: persoana aude doar sunete peste 70 pana la 89 dB. O persoana cu surditate severa trebuie sa citeasca buzele sau sa foloseasca limbajul semnelor pentru a comunica, chiar daca are un aparat auditiv.

Surditate profunda: cei care nu poate auzi un sunet de 90 dB are surditate profunda. Unii oameni cu surditate profunda nu pot auzi nimic, la niciun nivel de decibeli. Comunicarea se realizeaza folosind limbajul semnelor, citirea buzelor sau citirea si scrierea.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.