Pentru unii copii, dentitia este un proces dureros, in timp ce pentru altii primii dinti provoaca doar un disconfort minor. Odata ce au aparut acesti primi dinti, va trebui sa-l programati pe cel mic pentru o vizita la medicul dentist.
Primele semne ca are loc dentitia sunt adesea zonele rosii pe obraji, mestecarea degetelor si un disconfort permanent. Copilul poate fi iritat, nelinistit si este posibil sa nu se hraneasca la fel de bine ca pana acum. Unii dintre ei se freaca la urechea din partea in care este dintele ce ii supara. Uneori, aceste semne pot si insotite de o eruptie cutanata, temperatura ridicata (peste 37 grade C), diaree. Ar putea fi semne ale altor afectiuni, deci faceti o vizita medicului pediatru daca apar.
Cat timp dureaza dentitia?
Nu exista nicio modalitate prin care sa aflati cat timp va dura pana cand durerile cauzate de cresterea dintilor vor trece. Bebelusul poate prezenta semne de disconfort exact cand un dinte incepe sa ii creasca, ori pot trece saptamani pana ca el sa simta ceva. Primii dinti provoaca de obicei cele mai multe probleme, astfel ca puteti descoperii ca urmatorii nu ii vor mai crea stari neplacute. La aproximativ un an, molarii copilului tau pot aparea, ceea ce il va supara pe cel mic. Pana cand bebelusul va implini varsta de doi ani si jumatate, toti dintii de lapte ar trebui sa fi crescut.
Cum le putem inlatura durerea bebelusilor?
Le puteti masa zona gingiei de unde porneste durerea cu degetul, ori cu spatele unei lingurite, ceea ce va mai ameliora disconfortul. Inelele pentru dentitie pot fi de un real folos, mai ales daca anterior au fost racite in frigider. Alegeti un inel solid mai degraba si nu unul umplut cu lichid, deoarece acestea pot fi intepate si nu pot fi sterilizate. Daca bebelusul vostru are peste sase luni, puteti incerca sa ii oferiti o bomboana fara zahar sau paine pentru a o mesteca, dar si fructe sau legume. Intotdeauna stati cu cel mic daca ii oferiti aceste alimente, pentru a evita orice accident.