Transplantarea unei plante este o procedura usoara insa trebuie facuta corect, astfel incat planta sa isi pastreze toata frumusetea si vigoarea. Iata cateva aspecte, care trebuie luate in considerare la transplantarea unei plante:
- Perioada anului
Persoanele care doresc sa transplanteze o planta pe care tocmai au cumparat-o, fie in gradina, fie intr-un ghiveci, o pot face indiferent de perioada anului, deoarece planta nu va suferi mult.
Insa, daca transplantarea se face din pamant intr-un vas, situatia este diferita. In acest caz, radacinile vor fi sigur deteriorate si prin urmare, este necesar sa se astepte pana cand activitatea vegetativa a plantei este minima. Cel mai bun moment al anului pentru a face acest lucru este iarna.
Daca, transplantarea are loc dintr-un ghiveci in gradina, este esential sa se ia in considerare irigarea. Acest lucru este deosebit de important daca mutarea are loc vara. Planta ar trebui sa primeasca suficienta apa, altfel se va usca foarte usor.
- Ghiveciul
Unul dintre cele mai importante aspecte ale transplantarii unei plante este alegerea ghiveciului potrivit. Intr-adevar, un ghiveci prea mic nu va fi bun pentru planta, iar un vas prea mare poate fi, de asemenea, daunator. In ultimul caz, planta poate avea prea multa apa, ceea ce o poate ucide.
Este necesar sa se observe dezvoltarea plantei si sa se aleaga un ghiveci care sa se adapteze evolutiei sale, oferind intotdeauna cativa centimetri mai mult in adancime si latime.
In mod similar, daca este o planta care este inca foarte tanara si, prin urmare, va creste foarte mult, este de preferat sa se efectueze 2 sau mai multe transplantari in functie de marime. In ceea ce priveste materialul ghiveciului, argila si plasticul au fiecare avantajele si dezavantajele sale.
Ghivecele din plastic au marele avantaj de a fi foarte ieftine si foarte usoare – prin urmare, sunt usor de transportat.
Unul dintre dezavantaje este ca soarele, in timp, poate slabi materialul si vasul se poate sparge. O alta problema a plasticului este ca, intrucat nu este un material poros, sistemul de radacini al plantei poate avea dificultati de dezvoltare.
Ghivecele din argila sunt insa, foarte rezistente si permit radacinilor sa se dezvolte bine. Din punct de vedere estetic, ele reprezinta, fara doar si poate, o alegere mult mai buna decat vasele de plastic. Dezavantajul lor este ca sunt mai scumpe si daca sunt lovite, se pot sparge.