7 semne ale intolerantei la gluten pe care oamenii le ignora

Intoleranta la gluten este o problema destul de comuna. Se caracterizeaza prin efecte secundare asupra glutenului – o proteina gasita in grau, orz si secara. Boala celiaca este cea mai grava forma de intoleranta la gluten.

Este o boala autoimuna care afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate afecta sistemul digestiv. Cu toate acestea, 0,5-13% dintre oameni pot avea doar o forma usoara de intoleranta la gluten.

Ambele forme de intoleranta la gluten pot provoca simptome larg raspandite, dintre care multe nu au nicio legatura cu digestia. Care sunt cele mai comune semne de intoleranta la gluten?

  • Balonarea abdomenului

Aproximativ 87% dintre persoanele cu intoleranta la gluten au experimentat mai intai acest simptom – balonare, greutate, gaze, imediat dupa masa.

  • Diaree, constipatie

Peste 50% dintre persoanele sensibile la gluten sufera in mod regulat de diaree, in timp ce aproximativ 25% sufera de constipatie. In plus, persoanele cu boala celiaca pot avea scaune palide si urat mirositoare din cauza absorbtiei proaste a nutrientilor.

  • Dureri abdominale

Durerea abdominala este cel mai frecvent simptom al intolerantei la gluten, afectand pana la 83% dintre persoane.

  • Dureri de cap

Studiile pe acest subiect arata ca persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt mai susceptibile la migrene decat altele.

  • Senzatie de oboseala

Studiile arata ca 60-82% dintre persoanele cu intoleranta la gluten sufera adesea de oboseala dupa ce consuma alimente care contin gluten. In plus, intoleranta la gluten poate provoca si anemie feripriva, care la randul ei va duce la o lipsa si mai pronuntata de energie.

  • Probleme ale pielii

Pacientii cu intoleranta la gluten au adesea probleme ale pielii, cum ar fi dermatita. Pe de alta parte, diferite boli ale pielii (psoriazis, alopecie, urticarie etc.) sunt afectate efectiv de o dieta fara gluten.

  • Depresie

Persoanele cu probleme digestive par sa fie mai predispuse atat la anxietate, cat si la depresie decat persoanele sanatoase. Acest lucru este deosebit de comun in randul persoanelor care sufera de boala celiaca.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.