Catedrala Mantuirii Neamului

director seo articole

Catedrala Mantuirii Neamului este o biserica ortodoxa aflata inca in constructie, poate una dintre cele mai controversate biserici contruite in ultimii ani tocmai din cauza fondurilor destul de mari alocate de la Guvern si nu numai. Cu toate protestele din jurul acesteia, Catedrala Mantuirii Neamului continua sa fie construita si continua sa i se aloce fonduri.

Sub patronajul Patriarhului Daniel, Catedrala Mantuirii Neamului si-a castigat din 2011 de cand i s-a inceput construirea, atat prieteni cat si dusmani. Aflata in Bucuresti, pe Dealul Arsenalului, in imediata apropiere a Palatului Parlamentului, constructia pare sa rivalizeze in dimensiuni cu acesta, vrand parca sa-l surclasez in maretie si grandoare. Un alt record pe care Patriarhia vrea sa il stabileasca cu aceasta noua biserica este rapiditatea cu care aceasta se va construi, intrucat data finalizarii este stabilita in 2015, chiar daca initial aceasta fusese prevazuta pentru anul precedent, si anume 2014. Costurile investiei initiale depasesc 200.000.000 euro, licitatie alocata firmei de constructii bacauane, Vanel Exim, acesta fiind si motivul discordiei dintre autoritati si cetatenii indignati de contrastul bugetar al tarii.

Cu toate ca aceasta catedrala reprezinta o constructie relativ noua, ideea din spatele acestui concept nu este deloc una noua, ea fiind prima data prezenta in gandurile lui Vasile Stroescu si ale regelui Carol I, prin reprezentanta Bisericii Autocefale. Desi initial s-a renuntat la aceasta idee, ea a fost readusa in prim-plan in perioada Primului Razboi Mondial, in momentul in care au aparut cateva schite efective ale acestei biserici grandioase, insa, din cauza greutatilor financiare ale vremurilor cauzate de razboi, s-a renuntat din nou la aceasta. Pe timpul regimului comunist, ideea nu a mai fost readusa la suprafata, intrucat comunistii erau recunoscuti ca fiind atei convinsi, ea fiind repusa pe tapet in 1989, odata cu sfarsitul regimului totalitar din tara noastra.

Proiectul a fost pus efectiv pe play in anul 2007, cand Patriarhul Daniel a pus piatra de temelie a viitoarei Caredrale a Mantuirii Neamului, pe locul unde aceasta avea sa fie construita cativa ani mai tarziu.

Iata un proiect ce se chinuie de mult sa razbata la suprafata si abia acum, in ani in care nimeni nu mai credea ca religia mai are atat de multa insemnatate in Romania, Catedrala Mantuirii Neamului se construieste, opulent si scump.

Moralitatea acestei constructii si mai ales a originii banilor destinati construirii ei sunt ambele notiuni indoielnice insa, chiar si asa, aceasta cladire continua sa fie construita si cel mai probabil, intr-un timp extrem de scurt va fi si inaugurata.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.