Un patch cord UTP este un cablu care are deja conectorii instalati pentru cele doua capete. UTP este de fapt un cablu care nu are pereche, rasucit si este totodata cel mai folosit tip de cablu din retelele de internet.
Cum functioneaza un patchcord UTP in retea
Standardele Ethernet au fost produse de catre institutii specializate si toate vin in diverse versiuni care sunt indicate de codul 802.3 urmat de una sau chiar mai multe litere care indica o serie. Produsele care sunt conforme cu standardele UTP au versiunea tiparita undeva in ghidul de utilizare sau in ambalaj. Aceste standarde atat de diferite permit diferite categorii de performanta iar cablurile trebuie alese in functie de modul in care vor fi utilizate.
Un patch cord UTP este utilizat si recomandat de standardele Ethernet si uneori aceste produse chiar vin cu denumirea de cabluri Ethernet. Aceasta denumire insa nu este neaparat relevanta pentru specificul patchcordului.
Sunt si alte tipuri de patchcorduri recomandate in prezent asa cum sunt cele cu fibra optica monomod si cele multi mod, alaturi de cablul dublu axial. Toate aceste produse sunt gasite in magazinele de specialitate cum ar fi smd-plus.ro, iar cablurile nu sunt niciodata etichetate cu denumirea de cablu Ethernet. Pe denumirea produsului se gaseste doar mentiunea UTP. Pentru ca aceste cabluri sunt cunoscute de foarte multi utilizatori sub denumirea de cabluri Ethernet, persoanele din magazin vor sti exact ce anume cere un cumparator in momentul in care cauta un patch cord.
Avantajul unui astfel de cablu este faptul ca vine deja cu toate conectoarele puse si este un cablu care poate fi utilizat pe loc, fara sa fie nevoie de alte instrumente in acest sens.
Patch cord UTP | Cablu UTP | smd-plus.ro
In momentul in care utilizatorul are o bucata de cablu UTP si 2 mufe are nevoie de o cheie speciala cu ajutorul careia saa conecteze cele doua mufe la cablu. De asemenea, este foarte important ca persoana in cauza sa aiba si abilitatile necesare pentru a conecta cele doua mufe astfel incat sa nu existe pierderi de semnal pe traseu. De foarte multe ori, utilizatorii apeleaza la serviciile specialistilor caz in care vor cheltui mai mult.
Daca exista cabluri deja mufate de lungimea dorita, atunci acestea ar trebui sa reprezinte prima optiune. Trebuie mentionat insa faptul ca aceste cabluri nu sunt foarte lungi si nu pot fi utilizate in retele intinse pe suprafete mari pentru ca nu vor ajunge la cele doua accesorii de retea care trebuie conectate intre ele.