Celebrul arhitect Kevin Roche moare la varsta de 96 de ani

Kevin Roche, nascut la Dublin, si-a pus amprenta asupra unui numar impresionant de cladiri, inclusiv asupra Aeroportului International JFK si a Muzeului Metropolitan de Arta din New York.

Arhitectul Kevin Roche a murit la varsta de 96 de ani. El a proiectat peste 200 de cladiri din intreaga lume si a castigat Premiul Pritzker Architecure in 1982 – echivalentul premiului Nobel.

Un purtator de cuvant al firmei sale de arhitectura a declarat ca Roche a murit din cauze naturale, la domiciliul sau din Guilford, Connecticut, vineri 1 martie 2019. Kevin Roche a absolvit Universitatea din Dublin in anul 1945. S-a mutat in SUA trei ani mai tarziu si, impreuna cu partenerul sau de afaceri, a infiintat firma Kevin Roche John Dinkeloo Associates in 1966. Firma a finalizat 12 cladiri neterminate, initiate de arhitectul Eer Saarinen. Acestea includ Centrul de zbor TWA de la Aeroportul International JFK si Aeroportul Dulles, din afara Washington DC.

Roche a creat, de asemenea, lucrari foarte cunoscute, precum sediul Fundatiei Ford din Midtown Manhattan, un palat elegant din metal si sticla intunecata, construit in jurul unui atrium de gradina si terminat in 1967. A mai proiectat si Muzeul Oakland din California (1968), un muzeu al carui acoperis terasat functioneaza ca un parc public, sediul general al Foods din Rye Brook, New York (1982), o versiune de sticla a unei mari vile clasice, sediul extins al Union Carbide din Danbury, Connecticut (1982), o masina futurista, ca si sediul bancii J.P. Morgan de pe Wall Street (1990), un zgarie-nori sub forma unei coloane clasice. Roche contribuit, de asemenea, si la realizarea Muzeului Metropolitan de Arta din New York.

Firma lui Roche a avut o asociere de 40 de ani cu Muzeul Metropolitan de Arta din New York, pentru care a facut o remodelare ampla si a construit multe extensii. Activitatea lui Roche include sediul central, unitati de cercetare stiintifica, teatre si o gradina zoologica.

A creat inclusiv Centrul de Conventii Dublin din tara sa de origine.

Roche a studiat cu un alt arhitect celebru, Mies van der Roe, si a colaborat cu Eero Saarinen, nascut in Finlanda.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.