China cere eliberarea lui Meng Wanzhou

Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei Huawei, a fost arestata la Vancouver, in data de 1 decembrie, insa vestea nu a fost facuta publica la cererea ei. Acuzatiile raman necunoscute, dar SUA a declarat ca ar avea legatura cu posibila incalcare a sanctiunilor impotriva Iranului..

Domnisoara Meng a solicitat interzicerea publicarii datelor acordate de instante privind arestarea. La acestea, fondatorul Huawei a spus ca “nu este constient de vreo greseala facuta de Meng”.

Cum a raspuns China acestei situatii?

Un purtator de cuvant al ministrului chinez de externe a declarat reporterilor: “Detentia a fost data fara nici un motiv si incalca drepturile omului”.”Am facut declaratii solemne in Canada si in SUA, cerand ca ambele parti sa clarifice imediat motivele detentiei si sa elibereze imediat detinutul pentru a proteja drepturile legale ale persoanei”.

Arestarea lui Meng vine intr-un moment sensibil pentru relatiile dintre SUA si China. Natiunile Unite sunt angajate intr-un razboi comercial care a vazut impozite de miliarde de dolari, insa situatia se refera la faptul ca ar afecta armistitiul tarifar de 90 de zile, negociat intre cele doua natiuni la G20 care nu s-au materializat inca. China a anuntat joi, intr-un briefing de presa, ca va “pune imediat in aplicare” masurile convenite. De asemenea, se vor aplica miscari de restrictionare a utilizarii tehnologiei Huawei in tarile occidentale. Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda au blocat utilizarea echipamentului firmei chineze pentru noile retele mobile de 5G.

Ce a spus Canada?

Ministerul Justitiei al Canadei a adaugat: “Ea este solicitata pentru extradare de catre Statele Unite si o audiere pentru cautiune a fost stabilita vineri”. Acesta a declarat ca nu poate spune mai mult, deoarece doamna Meng a cerut interzicerea publicarii detaliilor legate de situatie.

In ceea ce priveste Districtul de Est din New York, un purtator de cuvant al departamentului de justitie american – despre care Huawei sustine ca a adus acuzatiile – a refuzat sa comenteze.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.