De ce este periculoasa administrarea de iod fara indicatii?

Iodul este unul dintre oligoelementele din natura vitale pentru dezvoltarea si cresterea deplina a corpului uman. Este o componenta majora a hormonilor produsi de glanda tiroida, care asigura procesele metabolice in toate tesuturile corpului, precum si functiile normale ale sistemului nervos, cardiovascular si sexual.

Este absolut necesar pentru dezvoltarea deplina a creierului in perioada fetala si in primele luni dupa nastere, precum si pentru cresterea si dezvoltarea in copilarie si pubertate.

Un instrument universal pentru profilaxia in masa cu iod este sarea de masa iodata, care este utilizata de populatie in alimentatia publica si productia de alimente. Continutul de iod din aceasta este in conformitate cu nevoile zilnice de iod, iar cantitatea de sare care ar trebui consumata zilnic nu trebuie sa fie mai mare de 5 grame.

In ultimele saptamani, evenimentele din Ucraina au starnit multe temeri in randul populatiei din intreaga Europa. Ca urmare, cererea de tablete de iod in reteaua de farmacii a crescut dramatic, ceea ce a dus in mod inevitabil la epuizarea acestora.

Ar trebui luat iod preventiv?

Raspunsul este categoric, nu! Aportul preventiv de iod pentru a preveni eventualele radiatii este ineficient si poate fi extrem de periculos.

De ce nu este nevoie de iod preventiv?

Corpul uman poate stoca iod doar pentru o anumita perioada de timp. Aportul nerezonabil de cantitati mari de iod poate fi foarte periculos, deoarece multi oameni sufera de cresterea functiei tiroidiene. Aportul suplimentar de iod ii poate afecta grav functia.

Cand este necesara profilaxia cu iod?

Profilaxia cu iod se realizeaza prin administrarea de tablete, cel mai adesea iodura de potasiu.  Recomandarile pentru inceperea aportului de iodura de potasiu in diferite tari variaza de la aproximativ 10 ore inainte de trecerea norului de radiatii pana la 1-2 ore dupa accident. Instructiunile sunt date de Ministerul Sanatatii, iar tabletele de iod sunt distribuite populatiei din puncte special desemnate, unde sunt date instructiuni detaliate pentru utilizarea lor.

Comprimatele se iau dupa consultarea medicului pentru boli, precum disfunctia tiroidiana, astmul bronsic, insuficienta renala, imunodeficienta. Copiii cu varsta sub 1 an, femeile insarcinate, mamele care alapteaza si persoanele cu disfunctie tiroidiana trebuie sa ia comprimate de iod sub supraveghere medicala.

Tabletele de iod protejeaza doar glanda tiroida de iodul radioactiv, dar nu protejeaza impotriva altor substante radioactive care pot fi eliberate intr-un atac nuclear.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.