Fie ca este vorba despre femei sau despre barbati, podoaba capilara este un accesoriu pretios. Ingrijirea parului implica un ritual constant, raportat la necesitatile fiecarui individ si incepe cu scalpul. Chiar si cei mai norocosi dintre noi, care beneficiaza de un aport genetic bun in ceea ce priveste volumul si textura parului, trebuie sa acorde atentie intretinerii.
Metode practice pentru ingrijirea parului gras si a celui uscat
- Parul gras – o persoana care are un par gras provoaca de multe ori impresia de neglijenta si starneste o oarecare reactie negativa. Motivul aspectului lucios al parului in astfel de cazuri poate fi o amanare a spalatului sau ca glandele sebacee sunt superactive. Atentie, tendinta de ingrasare a parului poate fi cauzata si de spalatul excesiv, respectiv zilnic. Este necesara utilizarea de produse de ingrijire (sampon, balsam, masca) specifice scalpului gras predispus la matreata. O alimentatie potrivita ( care sa includa spanac, linte, peste gras, ovaz dovleac, oua, nuci), consumul limitat de zahar, alcool, dar si suplimentele alimentare, contribuie la reglarea excesului de sebum. Nu este indicata folosirea zilnica a sampoanelor uscate sau a pudrelor. Desi tentatia este mare, trebuie stapanita deoarece se deterioreaza firul de la radacina prin neoxigenarea corecta a scalpului.
- Parul uscat – se recunoaste prin lipsa de vitalitate si de stralucire, varfuri despicate si asprime la atingere. Este necesar spalatul cat mai rar, eventual la 4-5 zile, si aplicarea in mod obligatoriu a unui balsam hidratant. Expunerea parului uscat la soare, apa cu mult clor, sau supus unor tratamente termice regulate (uscat, indreptat etc.) inrautatesc situatia. Persoanele care au acest tip de par trebuie sa apeleze la masti din ingrediente benefice (ou, avocado, banana, cocos, miere, ulei de masline etc.). O varianta suplimentara este aplicarea unui tratament cu keratina intr-un salon profesional, care sa-i ofere parului un aspect matasos si texturizat.
Poate ca pare ciudat faptul ca este nevoie ca parul sa fie tuns pentru a creste dar este important sa fie indepartate mereu varfurile tocite. Acest procedeu ar trebui sa se repete, in mod normal, la 6-8 saptamani. Desi parul creste de la radacina, tunderea varfurilor ajuta la regenerare si la obtinerea unui aspect sanatos. Este dificil sa ne despartim de parul pe care l-am stimulat atat de mult sa creasca, dar cu siguranta este mult mai aspectuos si mai sanatos. De cele mai multe ori, repararea sau sigilarea varfurilor cu ajutorul produselor profesionale este doar o strategie de marketing, din pacate!