Varza este cu siguranta un aliment sanatos. Are multi nutrienti utili si este bogata in special in vitamina C si K. Desi varza contine multe substante utile, este adesea neglijata.
Exista diferite tipuri de varza – alba, verde, mov / rosie. Varza se consuma cel mai adesea sub forma de salata, precum si fermentata – una dintre salatele preferate de iarna, varza acra. Varza are foarte putine calorii, dar o varietate de substante nutritive. Cateva dintre ele sunt: vitamina K, vitamina C, folat, fibre, mangan, vitamina B6, calciu, potasiu, magneziu, vitamina A si fier.
- Varza are proprietati antiinflamatorii
Inflamatia nu este intotdeauna un lucru rau. De fapt, organismul se bazeaza pe raspunsul inflamator pentru a preveni infectia sau a accelera procesul de vindecare. Pe de alta parte, inflamatia cronica este asociata cu dezvoltarea bolilor. Din fericire, varza contine multe substante utile care au proprietati antiinflamatorii si combat inflamatiile cronice.
- Varza poate scadea tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala ridicata este o problema grava pentru milioane de oameni din intreaga lume si un factor major in bolile de inima si accidentul vascular cerebral. Oamenii cu hipertensiune arteriala, este important nu numai sa reduca aportul de sare, ci si sa consume suficient potasiu. Potasiul este un important mineral si electrolit de care organismul are nevoie pentru a functiona corect.
Una dintre principalele sarcini ale potasiului este de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin contracararea efectelor sodiului in organism. Potasiul ajuta la eliminarea excesului de sare in urina si, de asemenea, relaxeaza peretii vaselor de sange, ceea ce scade tensiunea arteriala. Varza rosie contine si mai mult potasiu.
- Varza este o leguma ieftina
Varza nu este doar sanatoasa si gustoasa, dar pretul sau nu este ridicat, ceea ce faciliteaza consumul acesteia. Poate fi consumata cruda sau fiarta – in salate, ca garnitura, in supa sau tocana. Desigur, varza murata este un clasic de iarna.