Boli care pot fi provocate de problemele dentare

Dinții sunt componente esențiale ale sănătății orale și generale a unei persoane. Problemele dentare precum cariile, inflamațiile gingiilor sau pierderea dinților pot avea un impact major asupra stării de sănătate.

Mai mult decât atât, aceste probleme nu se manifestă numai la nivelul danturii, ci pot avea consecințe semnificative asupra întregului organism.

  1. Cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică este cauzată de un flux sanguin redus către inimă, care poate duce la angină pectorală și infarct miocardic. Există o conexiune între problemele dentare – în special bolile gingiilor – și bolile cardiovasculare. Infecțiile gingivale pot provoca inflamații cronice care produc markeri inflamatorii sistemici.

Acești markeri pot influența în mod negativ sistemul cardiovascular și pot crește riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, bacteriile care se găsesc în carii și periodontite pot ajunge în fluxul sanguin și pot duce la infecții în alte părți ale corpului.

  1. Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o afecțiune caracterizată prin niveluri mari de zahăr în sânge. Există o asociere strânsă între diabet și problemele dentare, precum cariile și inflamațiile gingiilor. Asta pentru că, nivelele ridicate de zahăr din sânge oferă mediul perfect dezvoltării bacteriilor din cavitatea bucală care pot duce la diverse probleme dentare.

Pe lângă această conexiune bidirecțională, diabetul poate afecta, de asemenea, vindecarea rănilor după procedurile dentare și poate încetini procesul de vindecare a gingiilor după o intervenție chirurgicală.

  1. Cancer oral

Oamenii care se confruntă cu problemele dentare precum leziunile ulceroase, inflamațiile gingiilor și sângerările au un risc crescut de a dezvolta cancer oral.

Aceste probleme pot fi cauzate de obiceiurile nesănătoase de igienizare a dinților, cum ar fi utilizarea incorecta a periajului și utilizarea îndelungată a medicamentelor ce afecteaza mucoasele orale. De asemenea, fumatul poate crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer oral.

  1. Pneumonia

Bacteriile care se găsesc în cariile dentare pot ajunge în plămâni prin aspirație, unde pot duce la dezvoltarea pneumoniei. Mai mult decât atât, persoanele cu probleme dentare grave – cum ar fi dinții măcarunați sau cei care au pierdut dinții – pot avea dificultăți în mestecarea alimentelor, ceea ce poate crește riscul de aspirație.

  1. Osteomielita

Osteomielita este o infecție a țesutului osos care poate fi provocată de problemele dentare care afectează maxilarul sau mandibula. Această infecție poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, dar poate necesita și intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul afectat.

  1. Probleme renale

Persoanele care suferă de afecțiuni renale trebuie să fie atente la sănătatea orală, deoarece problemele dentare – precum inflamațiile gingiilor și infecțiile dentare – pot duce la infecții cronice care afectează rinichii.

De asemenea, persoanele care se confruntă cu afecțiuni renale și au nevoie de dializă pot avea probleme de sănătate orală din cauza timpului prelungit petrecut în scaunul dentar.

Este important să se acorde atenție problemele dentare și să se consulte un medic dentist regulat pentru a preveni apariția afecțiunilor dentare și a problemelor de sănătate legate de acestea.

Împreună cu igiena orală adecvată, dieta sănătoasă și echilibrată și evitarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul, se pot reduce riscurile legate de problemele dentare și pot fi îmbunătățită starea de sănătate generală a organismului.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.