Fiind interventie chirurgicala, exista intotdeauna unele riscuri si potentiale complicatii pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar. Planificarea atenta este importanta pentru ca medicul sa fie sigur ca pacientul este suficient de sanatos pentru a se supune unei interventii chirurgicale orale si pentru a se putea vindeca in mod corespunzator. La fel ca orice procedura chirurgicala orala, sangerarea, infectiile, alergiile, afectiunile medicale existente si medicamentele necesita o analiza atenta inainte de a incepe tratamentul. Din fericire, rata de succes este destul de mare, iar esecurile apar de obicei in cazul infectiilor, fracturarea implantului dentar, supraincarcarea implantului dentar, deteriorarea zonei inconjuratoare (nervii, vase de sange, dinti), pozitionarea slaba a implantului, o cantitate mica de os sau o calitate slaba a implantului. Un chirurg calificat va poate ajuta sa evitati aceste probleme, iar in multe cazuri, se poate face o alta incercare de a inlocui implantul dentar compromis.
Implanturile dentare pot dezvolta o afectiune numita “peri-implantitis”, care este echivalentul bolii parodontale pentru dintii naturali.
Boala este o inflamatie a gingiei si a osului care inconjoara implantul. Inflamatia tesuturilor inconjuratoare se datoreaza adesea fortelor excesive aplicate asupra implantului sau a infectiei bacteriene. Peri-implantitis poate duce la pierderea unui implant daca este lasata netratata. Dupa efectuarea unui implant dentar, ingrijirea si vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt esentiale pentru evitarea acestei afectiuni. O buna igiena orala implica periajul zilnic si folosirea atei dentare pentru a evita acumularea de resturi alimentare. In cabinetul stomatologic, tesuturile moi si tari din jur sunt examinate si se folosesc unelte speciale pentru a indeparta depozitele calcificate din jurul implantului dentar. Daca este necesar, musculatura este ajustata pentru a se asigura ca implantul nu suporta forte prea mari la muscare.
Implantul dentar este, de obicei, efectuat sub anestezie locala si, prin urmare, nu trebuie simtita nici o durere in timpul procedurii. Dupa ce anestezicul local a fost uzat, disconfortul post-chirurgical va varia in functie de fiecare caz in parte. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor simti disconfort similar cu extractia dintilor. Un pachet de gheata plasat pe piele in zona chirurgicala imediat dupa tratament ajuta la reducerea umflaturilor. Durerea poate fi ameliorata cu analgezice precum ibuprofenul sau acetaminofenul (Tylenol). O interventie chirurgicala mai invaziva poate necesita o medicatie mai puternica pe baza de prescriptie medicala. In afara de medicamentele pentru durere, pot fi necesare prescriptii pentru antibiotice pentru a ajuta la vindecarea zonei in urmatoarele cateva saptamani.