Cataplasma de coada calului. Remedii din strabuni

Exista multe studii realizate pe coada calului care ii demonstreaza uimitoarele beneficii, iar fitoterapeuţii din mai multe tari o apreciaza datorita compozitiei sale chimice si pentru ca poate fi recomandata atat intern, cat si extern, in tratamentul a cel putin 130 de afectiuni.

Coada calului este bogata in acid silicic, contine mai multi alcaloizi si diverse minerale. Printre substantele active importante, se numara si vitaminele B1 si C, flavonoidele, acizii, sarurile de potasiu. Poate fi utilizata intern sub forma de ceai, pulbere, tinctura sau suc, iar pentru utilizarea externa se foloseste sub forma de infuzie si cataplasme.

Modul de preparare al cataplasmei de coada calului:

Se iau 2-3 tulpini uscate de coada-calului si se lasa timp de 1-2 ore la inmuiat, intr-un vas cu apa calda (40-50 grade C). Se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un prosopel/tifon si se lasa sa actioneze timp de 1 ora.

Datorita actiunii sale antimicrobiene si antiinflamatorii, cataplasma ajuta la reducerea inflamatiei si vindecarea infectiei de la nivelul furunculelor sau abceselor. Pentru a pregati o compresa, se inmoaie planta uscata si maruntita in apa calduta timp de 15 minute si apoi se impacheteaza planta inmuiata intr-un tifon si se aplica, timp de 5-10 minute, pe locul afectat. De asemenea, pentru a reduce inflamatia si durerea, se poate prepara o pasta din frunzele de coada calului care se aplica pe zona afectata.

Datorita proprietatilor sale antiinflatoare, antibacteriene, antiseptice si antioxidante, dar si siliciului, coada calului are capacitatea de a vindeca ranile, eruptiile cutanate, arsurile usoare, leziunile cauzate de soare si acneea. Pentru tratarea cestor probleme, trebuie doar sa se aplice cataplasme cu extract sau cei de coada calului pe pielea afectata, timp de cel putin 20 de minute, de 4-5 ori pe zi. De asemenea, daca se bea ceai de coada calului, actiunea sa antiinflamatoare si antioxidanta poate incetini procesul de imbatranire.

Potrivit biologului austriac Richard Willfort, ultimele cercetari demonstreaza faptul ca tumorile sunt in cresterea lor si eliminate prin utilizarea ceaiului de coada-calului pe perioada indelungata de timp. De asemenea, se utilizeaza si cataplasme de coada-calului incalzite la abur, aplicate pe tumora.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.