Câte calorii ar trebui să mănânce un om pe zi?

Când oamenii se gândesc la calorii, ei se gândesc de fapt la cât de mult poate îngrăşa un aliment. În termeni alimentari, caloriile sunt cantitatea de energie pe care o oferă un aliment. Dacă în mod constant se consumă mai multă energie (calorii) decât are nevoie o persoană, rezultatul se va traduce într-o acumulare de greutate. Acelaşi raţionament se aplică şi în sens invers, dacă se consumă mai puţină energie (calorii), oamenii vor pierde în greutate.

Tipul şi cantitatea de mâncare consumate determină numărul caloriilor ingerate. Pentru multe persoane care urmează o dietă pentru a slăbi numărul de calorii dintr-un aliment este un factor decisiv în alegerea acestuia sau, dimpotrivă, în evitarea lui.

Cum şi când mănâncă un om poate face diferenţa, deoarece organismul foloseşte diferit energia pe parcursul zilei. Consumul de energie al corpului va depinde de cât de activi sunt oamenii, de cât de eficient foloseşte corpul energia, dar şi de vârstă.

Câteva date rapide privind consumul caloriilor:

  • Aportul de calorii recomandat depinde de anumiţi factori, aşa cum sunt vârsta, greutatea, înălţimea, sexul, stilul de viaţă şi starea generală de sănătate.

  • Aporturile zilnice de calorii recomandate sunt în jur de 2.500 pentru bărbaţi şi 2.000 pentru femei.

  • A consuma un mic dejun consistent poate ajuta la reducerea greutăţii.

  • Creierul foloseşte aproximativ 20% din energia utilizată în corpul uman.

  • Factorii care afectează aportul caloric ideal includ vârsta, densitatea osoasă şi raportul muşchi-grăsime.

  • O masă de 500 de calorii formată din fructe şi legume are mai multe beneficii pentru sănătate decât o gustare de 500 de calorii formată din produse mai puţin sănătoase pentru organism.

Nutriţioniştii recomandă un aport caloric care variază de la 1.000 de calorii pe zi pentru un copil de 2 ani şi până la 3.200 pentru un bărbat activ cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, rata lor metabolică încetineşte, iar acest lucru reduce nevoia de energie. De la 19 la 25 de ani, aportul recomandat pentru femei este de 2.000 de calorii pe zi, dar după 51 de ani, acesta scade la 1.600 de calorii.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.