Ce este placenta previa?

Placenta previa este atunci cand placenta unei femei insarcinate blocheaza deschiderea catre colul uterin care permite nasterea bebelusului. Poate provoca sangerari severe in timpul sarcinii si al nasterii.

Placenta este un organ care creste in interiorul mucoasei uterului in timpul sarcinii. Se conecteaza la cordonul ombilical si transporta oxigen si substante nutritive de la mama la fat.

Placenta previa se intampla atunci cand placenta acopera partial sau complet colul uterin, care este deschiderea uterului. Bebelusul trece in colul uterin si prin canalul de nastere in timpul nasterii vaginale. In mod normal, placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului, departe de colul uterin.

Ce se intampla cu placenta previa?

Pe masura ce colul uterin se deschide in timpul travaliului, poate provoca ruperea vaselor de sange care conecteaza placenta la uter. Acest lucru poate duce la sangerari si poate pune viata mamei si a copilului in pericol. Aproape toate femeile care au aceasta afectiune vor trebui sa faca operatie cezariana pentru a impiedica acest lucru.

Tipuri de placenta previa

  • Previa completa este atunci cand placenta acopera intreaga deschidere a colului uterin.
  • Previa marginala, numita si placenta joasa, este atunci cand placenta este aproape de deschiderea colului uterin, dar nu o acopera. S-ar putea sa se imbunatateasca de la sine inainte ca bebelusul sa fie nascut.

Simptome placenta previa

Sangerari in a doua jumatate a sarcinii.  Contractii impreuna cu sangerarea.

Diagnostic placenta previa

Medicii diagnostica adesea placenta previa in timpul unei ecografii la una dintre vizitele prenatale de rutina. Testul foloseste unde sonore pentru a arata daca placenta acopera deschiderea de la uter pana la colul uterin. Examinarea vaginala nu este indicata, deoarece se pot produce leziuni suplimentare ale placentei, cauzand hemoragii masive.

Tratament placenta previa

Nu exista nici un remediu pentru placenta previa. Scopul tratamentului este de a limita sangerarea. Pacientele cu placenta previa care sangereaza, pot necesita spitalizare. In cazul in care fatul este matur se va efectua nasterea prin cezariana.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.