Circumferinta taliei sau IMC ca indicator?

Potrivit unui studiu, masurarea circumferintei taliei este un indicator mai bun al sanatatii decat indicele de masa corporala (IMC).

Indicele de masa corporala (IMC) este raportul dintre greutatea in kilograme si inaltimea. Calculul IMC face posibila determinarea daca o persoana are o greutate normala sau daca sufera dimpotriva de supraponderalitate, obezitate sau slabiciune.

Greutatea este normala daca IMC este cuprins intre 18,5 si 25. Slabiciunea este definita de un IMC sub 18,5 supraponderal de un IMC intre 25 si 29,29, obezitatea de un IMC intre 30 si 39,9.

Un IMC mai mare de 40 defineste asa-numita obezitate morbida. IMC ofera o prima indicatie, dar acest indice de masa corporala nu este suficient. IMC nu ia in considerare masa musculara si distributia intre masa grasa si masa slaba (muschi).

Cu toate acestea, grasimea abdominala este periculoasa pentru sanatate. Este posibil ca o persoana sa fie supraponderala, dar sanatoasa. In schimb, poate avea o greutate normala, dar exista un perimetru abdominal crescut si anomalii metabolice: hiperglicemie (glicemie crescuta), hipertensiune arteriala, hipertrigliceridemie (nivel ridicat de trigliceride in sange).

Circumferinta taliei exprima riscul de a dezvolta boli (boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2). Astfel circumferinta taliei este complementara IMC. Cele 2 masuri impreuna, TA si IMC, sunt predictori mai buni ai bolilor cardio-metabolice (boala coronariana, hipertensiunea arteriala sau diabetul atunci cand sunt combinate).

Circumferinta taliei ridicate si riscurile cardiovasculare si metabolice

Trebuie stiut ca exista o corelatie intre circumferinta taliei si riscurile cardiovasculare. Cu cat exista mai multa grasime in zona abdomenului, cu atat este mai probabil ca persoana sa sufere de tulburari metabolice si boli cardiovasculare.

Atunci cand circumferinta taliei depaseste 90cm pentru o femeie si 100cm pentru un barbat, se vorbeste de obezitate abdominala.

O talie de 90-110cm la o femeie, 100-120cm la un barbat inseamna un risc ridicat de dezvoltare a bolii.  O circumferinta a taliei mai mare de 110 cm la o femeie si mai mare de 120 cm la un barbat inseamna un risc foarte mare de boli cardiovasculare sau metabolice.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.