Comportamentul antisocial in randul copiilor

A lovi, a striga, a refuza sa imparta o jucarie, a minti, a injura. Acestea sunt doar cateva dintre reactiile pe care le dezvolta un copil si care il impiedica sa aiba o relatie buna cu cei din jurul sau. Comportamentul antisocial influenteaza in mod negativ perceptia celorlalti copii, prin urmare, este important ca parintii sa isi ghideze copiii, de la o varsta frageda, catre comportamente mai adecvate din punct de vedere social.

Ce inseamna comportamentul antisocial?

  • Refuzul de a imparti

Cand un copil incepe sa se intereseze de obiectele si jucariile din jurul sau, acesta nu face inca diferenta intre ceea ce este al sau si dorința sa de a se juca cu jocurile pe care le descopera. Parintii nu trebuie sa se astepte ca cei mici sa inteleaga cu adevarat sensul cuvantului a împarți inainte de varsta de 4 ani. De altfel, chiar si la 5 sau 6 ani, multi copii au inca nevoie de ajutor pentru a se juca frumos cu jucariile.

Pentru a ajuta copilul sa inteleaga acest concept, parintii pot merge in parc sau in locuri unde exista si alti copii. Acest lucru ii va permite sa se joace alaturi de ei, dar fara sa se joace neaparat cu ei. Astfel se obisnuieste cu prezenta altor copii si incepe sa socializeze usor usor cu ei.

  • Agresivitatea

Comportamentul agresiv este frecvent intre varsta de 18 luni si 3 ani. La aceasta varsta, copilul nu isi controleaza bine dorintele si actioneaza fara sa se gandeasca. De multe ori este un impuls sau o lipsa de autocontrol care se afla in spatele agresiunii, si nu dorinta de a rani pe cineva. Multi copii care manifesta un comportament agresiv trebuie sa primeasca multa atentie din partea parintilor si ingrijitorilor pentru a invata sa se controleze. Prin urmare, rabdarea este esentiala, deoarece au nevoie de timp pentru a intelege pe deplin care sunt comportamentele acceptabile si care nu.

  • Muscarea celor din jur

Muscarea este un gest impulsiv care nu inseamna acelasi lucru daca este facut de un bebelus, de un copil de 2 ani sau mai mare. De exemplu, din partea unui bebelus poate fi un gest incomod de explorare ceea ce este foarte diferit de copilul mai mare care isi musca prietenul care i-a luat jucaria. Toti copiii ajung sa invete sa nu muste, doar ca la unii dureaza mai mult decat la altii. Parintii trebuie sa fie rabdatori si fermi, ascultand ce se intampla, vor putea sa previna muscaturile ulterioare.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.