Copiii si viciile parintilor

Copiii care locuiesc in case unde exista abuz parental pot gasi viata dificila, imprevizibila si confuza. Uneori chiar cred ca alcoolul sau consumul de droguri este din vina lor. Confruntandu-se cu haosul si imprevizibilitatea vietii lor la domiciliu, copiii pot primi mesaje inconsecvente. Ei pot simti vinovatia si rusinea, incercand sa pastreze secretele familiei, adesea simtindu-se abandonati din cauza indisponibilitatii emotionale a parintilor lor.

Ce sa le spunem copiilor?

Daca familia se descompune din cauza abuzului de substante sau daca copiii sunt dati afara din casa, unii devin retrasi si timizi, in timp ce altii pot deveni explozivi si violenti. Ei dezvolta adesea probleme cu respectul de sine, atasament, autonomie si incredere. Ce este de spus copiilor cand unul sau ambii parinti sunt alcoolici sau dependenti? Cum se explica haosul? In primul rand, deoarece increderea este aproape intotdeauna o problema, trebuie spus adevarul.

Potrivit Centrului National pentru Abuzul de Substante si Protectia Copilului, acestea sunt mesajele pe care copiii, cu parintii care sunt alcoolici sau dependenti, au nevoie sa le auda:

  • Copiii trebuie sa stie ca parintii lor nu sunt oameni “rai”, dar sunt bolnavi.

  • Nu e vina lor

  • Copiii trebuie sa inteleaga ca nu sunt motivul pentru care un parinte bea prea mult sau abuzeaza de droguri. Ei nu au provocat dependenta si nu pot sa-l opreasca.

  • Nu este singur

  • Copiii trebuie sa-si dea seama ca situatia lor nu este unica. Milioane de copii au parinti care sunt dependenti de droguri sau care sunt alcoolici. Ei trebuie sa stie ca si in propria scoala pot exista alti copii aflati in aceeasi situatie.

Copiii din casele cu abuz de substante trebuie sa stie ca este bine sa vorbeasca despre aceasta problema, fara a fi nevoie sa se simta speriati, rusinati sau jenati. Nu trebuie sa minta, sa ascunda si sa pastreze secrete. Acestia ar trebui sa fie incurajati sa gaseasca pe cineva in care au incredere – un profesor, un consilier, un parinte adoptiv sau un membru al unui grup de sprijin reciproc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.