Anestezie fara durere – vizitele copiilor in cabinetele stomatologice

Primele vizite in cabinetele stomatologice pot fi usor traumatizante pentru cei mici, motiv pentru care medicii apeleaza la anestezie fara durere, in special in cazurile in care au de efectuat diverse interventii. Anestezia locala la copii si adolescenti este o problema are ridica mai multe semne de intrebare: cum poate fi usor acceptata de copil? Cum se poate realiza fara durere? cum poate fi eficienta? care sunt riscurile la copii?

Cea mai buna anestezie fara durere

Inhalosedarea este cea mai cunoscuta tehnica de anestezie in cazul copiilor pentru ca este complet nedureroasa. In plus, permite medicului stomatolog sa efectueze o serie de procedee fara sa fie deranjat.

In medicina, gazul ilariant, cunoscut sub numele de oxid de azot (N20), este un anestezic des folosit. Utilizat initial in stomatologie, ulterior a fost folosit si in chirurgie, in primul rand pentru a spori efectul altor anestezice. De unul singur, nu este suficient de puternic pentru a adormi profund pacientul.

Apreciat pentru multiplicitatea sale actiunii, acest gaz este in acelasi timp relaxant, euforic, analgezic si amnezic. Spre deosebire de alte anestezice volatile, are avantajul de a fi inodor si de a-si prezenta efectele rapid. Imediat dupa indepartarea mastii, efectele resimtite vor disparea fara nicio consecinta.

In pediatrie, aceasta tehnica, cunoscuta a fi foarte sigura, este un aliat de nadejde. Oxidul de azot este amestecat cu oxigenul intr-o formula echimolara (50% din fiecare substanta) numita “MEOPA”. Acest amestec este utilizat pentru mici proceduri dureroase (repararea unei carii) de la varsta de trei ani cu acordul parintilor. MEOPA poate provoca dureri de cap si greata, dar este in general bine tolerat. Este considerat foarte sigur, cu un avantaj major, acela de a impiedica copilul sa dezvolte o fobie fata de medicul stomatolog.

Specialistii in stomatologie pediatrica folosesc acest tip de anestezie in combinatie cu strategii comportamentale (respiratie, videoclipuri, explicatii adaptate varstei copilului etc.), menite sa reduca stresul pacientului tanar.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.