Alergia alimentara este cea care provoaca un raspuns imun care reactioneaza la o proteina gasita in mancare. Corpul reactioneaza deoarece nu recunoaste proteina si crede ca este toxica sau daunatoare organismului. Sistemul imunitar ataca aceasta amenintare care poate duce la aparitia unor simptome precum urticarie, inchiderea cailor respiratorii, durere, varsaturi sau diaree. Alimentele alergice pot fi fatale. In aceste cazuri este indicata evitarea completa a alimentelor care contin alergenul alimentar pentru a preveni o reactie.
Intolerantele alimentare nu implica sistemul imunitar si nu provoaca reactii alergice severe (cunoscute sub numele de anafilaxie). Alergia alimentara si intoleranta alimentara sunt frecvent confundate, deoarece simptomele intolerantei alimentare seamana ocazional cu cele ale alergiilor alimentare. Intoleranta alimentara poate fi un concept dificil de inteles. Uneori substantele din alimente pot creste frecventa si severitatea migrenei, eruptii cutanate (cum ar fi urticaria) sau tulburarea stomacului (intestin iritabil).
Care sunt cauzele comune ale alergiilor alimentare?
90% din alergiile alimentare sunt cauzate de nuci, oua, lapte sau soia. Printre copii, alergia la arahide este cea mai frecventa si poate duce deseori la anafilaxie.
Care sunt cauzele comune ale intolerantei alimentare? Intolerantele frecvente includ intoleranta la lactoza, care este atunci cand organismul nu este capabil sa proceseze lactoza, un zahar natural care se gaseste in laptele de vaca si produse cum ar fi inghetata, branza si iaurt. Copiii pot avea intoleranta la produse chimice alimentare naturale, inclusiv glutamatii, salicilatii si aminele sau la cele artificiale.
Glutamatul se gaseste in mod natural in multe alimente, deoarece imbunatateste aroma alimentelor. Tomatele, ciupercile, branza sunt bogate in glutamati, glutamatul pur sub forma de glutamat monosodic (MSG) poate fi adaugat la supe si gustari pentru a imbunatati aroma. Salicilatii sunt substante chimice care se gasesc in mod natural in fructe, legume, nuci, ierburi si mirodenii, miere, sucuri si multe alte alimente. In timp ce aminele se gasesc in branza, ciocolata si anumite fructe, inclusiv banane si avocado. Daca copilul are intoleranta la substantele chimice produse in mod natural, exista o probabilitate ridicata de a fi alergic si la alti aditivi alimentari. Este important sa consultati medicul sau un dietetician pentru diagnosticare.