Una din cele mai comune afectiuni ale copiilor este enterocolita. O afectiune care se manifesta atat de puternic incat poate duce la deshidratarea celui mic trebuie luata in considerare de catre parinti care ar fi bine sa ia cat mai repede decizia de a duce copilul la medic. Enterocolita este de mai multe tipuri si poate avea mai multe cauze insa cu siguranta efectele sunt la fel de grave. Enterocolita poate fi determinata de o bacterie, un virus, o ciuperca sau un parazit si in general se manifesta prin dureri de stomac, diaree severa, varsaturi, inapetenta, disconfort abdominal. Copilul nu poate manca nimic, nu se poate concentra, este adesea palid si lipsit de energie.
Cum se manifesta enterocolita si cum poate fi tratata
Enterocolita are un debut brusc si se manifesta cu pierdea apetitului, cu varsaturi si senzatii de greata, cu zgomote puternice din intestine si crampe abdominale, cu diaree, balonare dar si febra. Durerile musculare si epuizarea intervin si reprezinta manifestari ale enterocolitei. Fie ca este o urmare a consumului de alimente contaminate sau a transmiterii unui virus sau a unei bacterii de la o persoana la alta, enterocolita necesita diagnostic, tratament si regim.
Parintii trebuie sa mearga la medic cu cei mici care le vor prescrie atat medicamente cat si saruri de rehidratare si un regim alimentar ceva mai sever. Sarurile de rehidratare sunt importante pentru copiii care nu se pot abtine sa nu vomite si apa pe care o beau. Regimul alimentar implica evitarea consumului produselor lactate, prajite si fructelor si legumelor crude. Se recomanda mai degraba consumul supelor de radacinoase, carnii de pui fiarta, orezului, pastelor fainoase simple, covrigeilor si ceaiului de menta.
Pentru a preveni aparitia enterocolitei, parintii trebuie sa isi indemne copiii si sa ii invete sa se spele pe maini de fiecare data cand se intorc de afara, sa isi spele fructele si legumele pe care el consuma, iar ei insisi trebuie sa dezinfecteze vesela si tacamurile iar pentru prepararea hranei sa foloseasca numai produse proaspete si apa provenita din surse necontaminate. Tratamentul enterocolitei include antibiotice, antispastice, medicamente care combat varsaturile in functie de indicatia medicului.