Hipotiroidism: alimente de mancat si de evitat

Hipotiroidismul este o afectiune in care organismul nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni ajuta la controlul cresterii, refacerii celulare si metabolismului. Persoanele cu hipotiroidism pot avea urmatoarele simptome: oboseala, caderea parului, cresterea in greutate, senzatie de raceala si frig etc.

Ce substante nutritive sunt importante?

  • Iodul

Iodul este un mineral esential pentru organism – este necesar pentru producerea de hormoni tiroidieni. Astfel, persoanele cu deficienta de iod pot fi expuse riscului de hipotiroidism. Daca persoanele au un deficit de iod, ar trebui sa adauge sare de masa iodata in mesele lor, sau sa manance mai multe alimente bogate in iod, precum alge, peste, lactate si oua.

  • Seleniu

Seleniul ajuta la „activarea” hormonilor tiroidieni, astfel incat sa poata fi folositi de organism. Acest mineral esential are, de asemenea, beneficii antioxidante, ceea ce inseamna ca poate proteja glanda tiroida de deteriorarea unor molecule, numite radicali liberi.

Adaugarea alimentelor bogate in seleniu in dieta este o modalitate excelenta de a creste nivelul de seleniu. Acestea ar putea fi: nuci, ton, sardine, oua si leguminoase. Cu toate acestea, trebuie evitata luarea unui supliment de seleniu, cu exceptia cazului in care este recomandat de catre medic.

  • Zinc

La fel ca seleniul, zincul ajuta organismul sa „activeze” hormonii tiroidieni. De asemenea, studiile arata ca zincul poate ajuta organismul sa regleze TSH – hormonul care spune glandei tiroide sa elibereze hormoni tiroidieni.

Daca oamenii au hipotiroidism, ar trebui sa manance mai multe alimente bogate in zinc, cum ar fi stridii si alte crustacee, vita si pui.

  • Alimente de evitat

Din fericire, oamenii nu trebuie sa evite multe alimente daca au hipotiroidism. Cu toate acestea, alimentele care contin goitrogeni trebuie consumate cu moderatie si gatite in mod ideal.

De asemenea, ar trebui sa se evite consumul de alimente extrem de procesate, deoarece contin de obicei multe calorii. Aceasta poate fi o problema daca au hipotiroidism, deoarece pot lua usor in greutate.

Iata o lista de alimente si suplimente care ar trebui sa fie evitate:

  • mei – toate soiurile;
  • alimente puternic procesate – hot dog, prajituri, fursecuri etc;
  • suplimente – aporturile adecvate de seleniu si iod sunt esentiale pentru sanatatea tiroidei, dar obtinerea unei cantitati prea mari, poate dauna.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.