Fotografiatul cu drone, cateva elemente de etica

Domeniul fotografic este in continua dezvoltare. Daca acum doua decenii fotografiile profesionale erau facute de cele mai multe ori la interior cu aparatura greoaie si intr-un timp indelungat, acum o simpla camera, care cantareste mai putin decat o cutie de Coca-Cola, ne poate filma din varful copacilor.

Fotografie aeriana

Cu ajutorul unei drone, al carei pret in ultima perioada este in continua scadere, putem face o fotografie aeriana sau filma peisaje minunate deasupra padurilor, peste rauri si munti (la propriu), prin oras si chiar la fereastra cuiva. Cu potentialul de a avea camera de fotografiat peste tot, capacitatea noastra de a filma aproape totul incepe, conform unor voci, sa depaseasca capacitatea noastra de a gandi clar si a determina ce putem si ce trebuie sa fotografiem.

Sa luam in considerare urmatoarele scenarii: 1. o drona guvernamentala care face parte dintr-un studiu geologic surprinde accidental o vanatoare ilegala al unui animal pe cale de disparitie; 2. un activist pentru agricultura organica fotografiaza incalcarea unor reguli de securitate alimentara pe un camp al unui mare producator; 3. Un vecin filmeaza cu propria drona petrecerea privata din curtea vecinilor; 4. Cu ajutorul unei drone care face fotografii in principal in spatial public, in cadru este prinsa si imaginea unei persoane care face plaja nud in propria curte. In toate aceste cazuri se pune intrebarea daca este cazul sa existe anumite reguli pentru utilizarea dronelor si care ar fi acestea. Ar trebui aceste reglementari sa hotarasca ce poti face cu o astfel de filmare sau fotografie sau ar trebui sa reglementeze locatiile in care imagini aeriane pot fi luate? Conteaza daca drona este guvernamentala, a unei corporatii sau a unui individ? Ar trebui sa existe reglementari diferite?

Aceste intrebari au aparut din ce in ce mai frecvent si din ce in ce mai multe tari incep sa dea un raspuns in forma unei legi care reglementeaza utilizarea dronelor in spatiile publice si private. Atat timp cat aceste reglementari sunt respectate, putem sa ne bucura cu adevarat de minunatele peisaje si fotografii pe care dronele sunt capabile sa le surprinda.

Daca si dumneavoastra doriti sa apelati la un serviciu de fotografie si filmare aeriana, accesati aeroview.ro .

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.