Jane Eyre – un roman deasupra asteptarilor cititorilor

Charlotte Bronte a scris poate cel mai frumos si mai emotionant roman al tuturor timpurilor, Jane Eyre. Atat in timpul lecturarii cat si dupa terminarea romanului, cititorii vor trece prin trairi, emotii si sentimente foarte profunde. Personajele complexe, intamplarile deosebite si rasturnarile de situatie care se petrec in mijlocul actiunii tin cu sufletul la gura cititorii.

Jane Eyre apare la inceputul romanului ca o fetita de 10 ani care, ramanand orfana de ambi parinti de mica, a fost incredintata unchiului ei care a avut mari dificultati in a o creste din cauza sotiei sale, matusa Reed, care i-a transformat fetitei viata intr-un adevarat calvar. Jane era adeseori batuta si jignita, era pedepsita si exclusa din compania membrilor familiei pana intr-o zi cand domnul Blockerhurst a luat-o pe Jane Eyre si a dus-o la un orfelinat din Lowood, unde fetita s-a bucurat ca va merge si va scapa din calvarul familiei.

Viata la orfelinat a fost ingrozitoare pentru Jane care, respinsa de toate fetele si-a gasit o singura prietena, pe Helen care a murit din cauza tuberculozei. La varsta maturitatii, Jane Eyre era deja o femeie culta, frumoasa, o femeie cu pofta de viata, in cautarea unui loc de munca, pe care l-a si gasit foarte repede, la Thornfield ca si guvernatoare. Foarte multe intamplari au loc la acel conac, intamplari care ii vor marca pentru totdeauna viata lui Jane Eyre.

Romanul nu prezinta o poveste tipica de dragiste ci mai degraba povestea unei fete invaluita in mister, o poveste pe care cititorii o vor aprecia si care le va stimula curiozitatea. Finalul povestii este cu adevarat coplesitor, neasteptat, intrgant. Un roman al dragostei care depaseste orice bariera, orice diferenta si orice problema, Jane Eyre este plin de dragoste, ura, mister.

Pe tema romanului Jane Eyre se pot face comentarii foarte ample pentru ca acesta a avut o contributie foarte importanta la literatura internationala. Complexitatea romanului se datoreaza personajului principal, personalitatea ei fiind expusa in fata cititorului in nenumarate situatii in paginile cartii plina de monologuri si descrieri detaliate.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.