Buna functionare a autovehiculelor ofera o mai mare siguranta in timpul circularii pe drumurile publice, acesta fiind si unul dintre principalele motive pentru care este obligatori sa se efectueze inspectia tehnica periodica pentru toate tipurile de autovehicule.
Cum diversitatea de autovehicule si mopede care circula pe strazi este una foarte mare, perioada la care ar trebui efectuat ITP-ul este si el diferit. De exemplu, in cazul camioanelor, inspectia tehnica periodica trebuie efectuata anual.
Tinand cont ca preturile au crescut, in ultima perioada, in aproape orice sector de activitate, unele dintre cele mai importante vizand chiar carburantii, alegerea unei statii ITP care practica preturi avantajoase este extrem de importanta, motiv pentru care pot alege Alfa ITP, o statie de ITP camioane din sector 6.
Care sunt autovehiculele care trebuie sa faca ITP-ul anual?
Camioanele sunt numai o categorie de autovehicule pentru care este obligatoriu sa se efectueze ITP-ul anual. Alaturi de acestea se afla si autovehiculele destinate transportului de marfa cu o masa totala de cel mult 3.500 kg, precum si remorcile si semiremocile mari si chiar autovehiculele speciale de ambulanta.
Statie ITP pentru camioane | ITP camioane din sector 6 | AlfaITP.ro
In schimb, perioada specifica autoturismelor pentru efectuarea ITP-ului este de 2 ani – la autovehicule cu o vechime de pana in 10 ani – iar in cazul autovehiculelor destinate transportului se impune efectuarea ITP-ului la 6 luni.
In ce consta efctuarea ITP-ului pentru camioane?
Verificare efectuata intr-o statie ITP pentru camioane se realizeaza intr-un mod similar oricarui alt tip de autovehicul. In primul rand se verifica identitatea si aspectul general al camionului, dupa care se trece la inspectarea fiecarui sistem de importanta majora in siguranta circulatiei, cum sunt franele si instalatia electrica, dar si daca exista jocuri, cantitatea de noxe eliminata.
Daca autovehiculul indeplineste toate conditiile, specialistii AlfaITP.ro vor oferi permisiunea de a circula liber, pe drumurile publice, in caz contrar insa, autovehiculul este blocat pana la remedierea defectiunilor existente, dupa care va trece din nou prin verificare.
In concluzie, inspectia tehnica periodica are rolul de a identifica defectiunile care pot reprezenta un pericol atat pentru soferii care conduc autovehiculul respectiv, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.