Primele semne ale menopauzei

Multe dintre doamne sunt confuze atunci cand se gandesc la menopauza, altele sunt usor speriate. Indiferent de sentimentul pe care il nutreste, fiecare femeie trebuie sa inteleaga ca menopauza reprezinta un capitol din viata ei – un capitol pe care trebuie sa si-l asume, sa il inteleaga si sa il administreze.

Menopauza este anticipata de perimenopauza, o perioada de tranzitie nedefinita ca timp, in care femeia isi va  pierde treptatat fertilitatea, productia de ovule oprindu-se. Varsta la care femeile ajung la menopauza nu este una standard. Sunt femei la care perimenopauza incepe de la 30 de ani, la altele la 40 de ani, ori 50 de ani. Cele mai dificile sunt situatiile in care femeile nu simt simptomele perimenopauzei, intrand direct in cea de-a doua faza.

Desi este un proces natural, menopauza afecteaza orice femeie.  Simptomele menopauzei constau in:

Aparitia bufeurilor – definite ca niste valuri de caldura care cuprind intregul organism, acestea apar intr-un procent mare la femei (aprox. 50%) ca reactie a organismului la rezerva scazuta de estrogen. Se  pot manifesta chiar si pe o perioada de 10 ani. Bufeurile severe induc transpiratiile nocturne care pot scadea calitatea somnului.

Menstruatiile neregulate – in apropiere de menopauza dezechilibrele hormonale induc frecvent sangerari neregulate, variate in functie de cantitate si timp.

Pierderea libidoului – menopauza nu va aduce cu ea pierderea capacitatii sexuale, dar poate aduce

scaderea apetitului sexual.

Schimbarile de dispozitie – sunt datorate dezechilibrelor hormonale si se manifesta printr-un vartej de emotii greu de controlat.

Oboseala si tulburarile de memorie – in momentul in care apar dezechilibre hormonale, organismul isi va utiliza in mod diferit energia, avand in vedere rezerva scazuta de estrogen, hormon responsabil  cu reglarea utilizarii energiei la nivel celular. De asemenea, nivelul redus de estrogen este si cauza tulburarilor de memorie.

Cresterea in greutate – faptul ca la nivel hormonal au loc multe schimbari, poate influenta greutatea corporala. Nivelul redus de estrogen face ca organismul sa retina mai multe celule de grasime, ca o sursa alternativa de compusi ai estrogenului.

Depresia – deloc de neglijat, depresia apare din cauza tulburarilor hormonale care afecteaza echilibrul mental.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.