Sinuzita – o afectiune care da dureri de cap pacientilor atat la propriu, cat si la figurat

Una dintre cele mai comune afectiuni respiratorii este sinuzita. Prezenta la medicul ORL este obligatorie de la primele simptome ale sinuzitei. Inflamatia mucoasei sinusurilor si aparitia secretiei purulente din interiorul acestora reprezinta cele mai importante semne ca pacientul trebuie sa ia masuri pentru a preveni agravarea afectiunii. Sinuzita poate fi acuta, subacuta sau cronica. Sinuzita poate sa afecteze doar un sinus sau toate cele opt sinusuri.

Sinuzita poate avea cauze bacteriene, virale, fungice si alergice. Una dintre cele mai comune cauze ale sinuzitei este deviatia de sept. Alte cauze sunt: rinita acuta purulenta, polipoza nazala, mediul toxic, alergenii, frigul si aerul conditionat.

Sinuzita acuta se manifesta prin obstructie nazala, prin secretie purulenta a foselor nazale pana la scaderea mirosului, in timp ce sinuzita cronica se manifesta prin aparitia secretiei pe o durata mai mare de trei luni, prin aparitia durerii de intensitate mica, dar continua, prin tensiunea la nivelul sinusurilor si senzatia de obstructie nazala.

Se pot efectua teste de laborator si radioimagistice pentru a determina tipul si gravitatea sinuzitei: radiografia de sinusuri – anterioara si posterioara –, endoscopia nazala, analizele de laborator si CT-ul la nivelul sinusurilor posterioare si anterioare. Diagnosticul de sinuzita se pune dupa un examen clinic ORL, dupa un examen endoscopic si imagistic.

Tratamentul pentru sinuzita poate fi medicamentos, local sau chirurgical.

Asadar, in stadiul incipient, se va administra antibiotic intravenos timp de 10 zile, plus medicamente antiinflamatorii, secretolitice si mucolitice. Tratamentul local se face prin toaletarea foselor nazale si administrarea de spray vasoconstrictor. Tratamentul chirurgical presupune drenarea secretiilor din sinusuri si corectarea obstructiei nazale.

Daca nu este tratata in mod corespunzator, sinuzita poate determina aparitia unor complicatii care pun in pericol sanatatea si, in general, starea de bine a pacientului. Medicii recomanda curatarea permanenta a nasului si rezolvarea obstructiei nazale din timp, curatarea cu spray cu apa de mare si consultul ORL periodic. In cazul administrarii unor medicamente naturiste sau nerecomandate de catre medic, situatia se poate complica, iar pacientul va avea nevoie de o interventie mai elaborata.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.