SSD vs HDD: Care este diferenta?

Principala diferenta dintre o unitate SSD si o unitate HDD este modul in care datele sunt stocate si accesate. Un HDD este un dispozitiv de stocare traditional care utilizeaza platouri rotative mecanice si un cap de citire/scriere mobil pentru a accesa date. SSD-urile sunt unitati mai noi, mai rapide, care stocheaza date pe cipuri de memorie accesibile instantaneu.

Astazi, persoanele care doresc sa cumpere un PC nou, au 2 optiuni foarte diferite: pot obtine unul cu SSD sau unul cu HDD.

De ce sunt SSD-urile utile pentru laptopuri?

SSD-urile sunt adesea folosite in laptopuri deoarece nu sunt mecanice. Acestea necesita mai putina energie, ceea ce se traduce printr-o viata mai buna a bateriei. In timp ce laptopurile la preturi mai mici inca vin cu hard disk-uri traditionale, mai ieftine, majoritatea laptopurilor de gama medie pana la high-end vin cu un SSD.

In timp ce hard disk-urile au parti mobile, unitatile SSD sunt rezistente la socuri. Daca se scapa laptopul in timp ce capul de citire/scriere al unui hard disk este in miscare, ar putea duce la esecul datelor. Acest lucru nu se intampla cu SSD-urile.

Cat de rapide sunt unitatile SSD in comparatie cu unitatile HDD?

Diferenta de viteza dintre unitatile SSD fata de unitatile HDD este semnificativa. SSD-urile sunt extrem de rapide in toate domeniile, dar diferenta de viteza este mai pronuntata atunci cand se executa anumite sarcini, cum ar fi:

  • Operatii secventiale de citire/scriere: diferenta de viteza a unui SSD fata de hard disk este mai evidenta la copierea si mutarea fisierelor mari. HDD-urile pot copia de la 30 la 150 MB pe secunda (MB/s), in timp ce SSD-urile standard efectueaza aceeasi actiune la viteze de 500 MB/s. SSD-urile NVME mai noi pot afisa chiar viteze de pana la 3.000 – 3.500 MB/s.
  • Cu un SSD, se poate copia un film de 20 GB in mai putin de 10 secunde, in timp ce cu un hard disk ar dura cel putin 2 minute. Actualizarea Mac-ului la un SSD sau instalarea unui SSD pe computer ii va oferi o crestere semnificativa a vitezei.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.