Topul celor mai inalte cladiri din lume

Masurand 828 de metri, Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume. Construita din otel si beton, cladirea a fost proiectata de aceiasi arhitecti care au proiectat si Willis Tower din Chicago si One World Trade Center din New York. Constructia cladirii, finalizata din 2010 face parte dintr-o initiativa a Guvernului Emiratelor Arabe de a schimba economia tarii, de la una bazata exclusiv pe petrol, la una bazata si pe turism si pe oferirea de servicii. Burj Khalifa are 30 000 de locuinte care se intind pe 19 turnuri rezidentiale, un lac artificial, 9 hoteluri si un mall.

Turnul Shanghai este cea de-a doua cea mai inalta cladire in lume, cu 121 de etaje si o intaltime de 632 de metri. Constructia acestuia a inceput in 2006 si a durat 8 ani. Cladirea a fost proiectata de compania americana de arhitectura Gensler. Initial, s-a dorit a fi o cladire de birouri si hotelui, iar astazi Turnul Shanghai are un total de 320 de camere de hotel si 1100 de locuri de parcare. Vederea din turn este asupra zonei din Shanghai, Pudong, care a fost dezvoltata in ultima vreme.

Cunoscut si sub numele de Abraj Al-Bait din Mecca, Makkah Royal Clock Tower din Arabia Saudita este a treia cea mai inalta cladire din lume, masurand 601 metri inaltime. Complexul are un hotel cu 120 de etaje, centru de conferinte, un muzeu islamic si o sala de rugaciune cu o capacitate de 10 000 de persoane. De asemenea cladirea pune la dispozitie si un mall cu cinci etaje si un centru de observare. Abaraj Al-Bait a fost construit de Grupul Saudi Binladin, cea mai mare firma de constructii din Arabia Saudita.

Centrul International de Finante Ping An din Shenzhen, China, este a patra cea mai inalta cladire din lume, masurand 555 de metri inaltime. Constructia cladirii s-a finalizat in 2017, avand un centru de conferinte, un hotel si spatii comerciale. Cladirea detine 33 de lifturi cu care clientii pot ajunge la cele 115 etaje.

Lotte World Tower se alfa in Seoul, Coreea de Sud. Cu o inaltime de 554 de metri, este cea de-a cincea cea mai inalta cladire din lume. Constructia a inceput in 2011 si a fost finalizata in martie 2016, dupa 13 ani de planificari. Cladirea are 123 de etaje, dintre care sase sunt subterane. Acoperisul turnului a fost construit astfel incat sa rezite unul cutremur cu o magnitudine de pana la 9 grade pe scara Richter.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.