Totul despre obezitate

Obezitatea este o greutate corporala excesiva. Aceasta este influentata de o combinatie de factori, care, in general, duc la consumul de mai multe calorii decat are nevoie organismul. Acesti factori pot include inactivitatea fizica, dieta, structura genetica, stilul de viata, contextul etnic si socio-economic, expunerea la anumite substante chimice, anumite boli si utilizarea anumitor medicamente.

Obezitatea creste riscul aparitiei multor afectiuni, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima si unele tipuri de cancer – si poate duce la moarte prematura. Cresterea nivelului de activitate si reducerea aportului de calorii sunt esentiale pentru tratarea obezitatii, dar medicamentele pot fi, de asemenea, benefice pentru unii oameni.

Pierderea a 5-10% din greutate poate reduce problemele legate de greutate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si nivelurile ridicate de colesterol. Persoanele obeze sau supraponderale si care au probleme legate de greutate (cum ar fi diabetul) pot fi tratate cu medicamente pentru a pierde in greutate.

Persoanele care sunt foarte obeze si care au probleme serioase cu greutatea lor pot beneficia de o interventie chirurgicala pentru a slabi.

  • Indicele de masa corporala (IMC) este utilizat pentru a defini supraponderalitatea si obezitatea.
  • IMC este greutatea (in kilograme) impartita la inaltime.
  • A fi supraponderal este, in general, definit ca un IMC intre 25 si 29,9.
  • Obezitatea este definita ca un IMC intre 30 si 39,9.
  • Obezitatea severa este definita ca un IMC mai mare sau egal cu 40.

IMC nu face diferenta intre tesutul muscular (masa slaba) si tesutul adipos. Prin urmare, numai pe baza IMC, unii oameni pot intra in categoria „obezi”, chiar daca procentul lor de grasime corporala este foarte scazut.

Unele persoane, cum ar fi culturistii, au un IMC foarte mare, deoarece au o masa musculara mai mare (muschiul este mai dens decat grasimea), in timp ce au foarte putina grasime. Astfel de oameni nu sunt considerati obezi.

Obezitatea a devenit din ce in ce mai raspandita in intreaga lume. Mai mult de o treime (36,5%) dintre adulti sunt obezi si mai mult de 25% dintre copii si adolescenti sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea severa a devenit, de asemenea, mai frecventa. Este insa mai usor sa se previna obezitatea decat sa se trateze.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.