Vizitarea Castelului de Versailles

Intr-o epoca a monarhiei absolute, Castelul de la Versailles a fost proiectat sa atraga invidia nobililor. Acesta a devenit piesa de spectacol a lui Ludovic al XIV-lea, simbolul puterii sale. La urma urmei, el a fost „Regele Soarelui” in jurul caruia lumea s-a invartit. In consecinta, el a transformat mica cabana de vanatoare a tatalui sau Ludovic al XIII-lea intr-un palat magnific.

Arhitectul Jules Hardouin-Mansart a creat o fatada spectaculoasa in stil baroc si un interior monumental. Cu intrarea sa mareata si uimitoarele sali de primire, castelul, adesea imitat, a stabilit standardul pentru curtile regale din secolul al XVII-lea.

  • Sala Oglinzilor ( Galerie des Glaces)

Este cea mai faimoasa camera din Versailles. Arhitectul Jules Hardouin-Mansart a visat un aspect complet nou si spectaculos pentru aceasta camera. Sala de 73 de metri lungime este captusita cu 17 oglinzi ornamentale masive, fiecare in 18 segmente. Acest ansamblu de peste 300 de segmente de oglinda creeaza un efect izbitor.

Camera straluceste cu lumina soarelui care intra prin ferestre, reflectand oglinzile. Candelabre extravagante din cristal, statui aurite si picturi minunate de tavan adauga maretie. Proiectat pentru a impresiona, acest hol a fost pasajul dintre apartamentele King si Queen din Grands Appartements. In aceasta sala uimitoare, curtenii au asteptat regele si regina.

In aceasta sala istorica, Imperiul German a fost proclamat in 1871, iar Tratatul de la Versailles a fost semnat in 1919. La fiecare capat al Salii Oglinzilor se afla alte doua sali magnifice: Salonul de Guerre (Salonul de razboi) cu tablouri reprezentand victorii militare si Salon de Paix (Peace Salon), cu un tablou de tavan, Le Brun si portretul lui Ludovic al XVI – lea facut de catre François Lemoyne.

  • Palate Grand Trianon

Unul dintre punctele culminante ale Versailles este acest minunat palat din marmura roz. Palatul splendid a fost construit intre 1678 si 1688 de Jules Hardouin-Mansart si Robert de Cotte. Grand Trianon cuprinde terase elegante, cu arcade, care scot in evidenta frumusetea marmurii roz. Palatul Grand Trianon este inconjurat de incantatoare gradini franceze pline cu flori de portocali si arbusti bine ingrijiti.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.