Alegerea activitatilor extrascolare trebuie facuta cu mare atentie pentru a corespunde nevoilor si intereselor copiilor. De regula, acestia isi petrec toata ziua la scoala, fapt pentru care jonglarea cu teme si activitati extrascolare poate pune o presiune prea mare pe ei.
Cum se poate realiza alegerea activitatilor extrascolare cat mai eficient?
Desfasurarea activitatii extrascolare are multe avantaje pentru copil, acest lucru ii permite sa
- Sa se distreze;
- Sa lege noi prietenii;
- Sa dobandeasca si sa isi dezvolte noi abilitati (fizice sau intelectuale);
Muzica, teatru, dans, olarit, lupte, sporturi de echipa, inot, iar lista activitatilor extrascolare poate continua. Principalul criteriu pentru alegerea unei astfel de activitati o reprezinta dorinta copilului si nu o impunere a parintilor. Mai presus de toate, copilul trebuie sa se joace, sa se distreze, sa se relaxeze, iar activitatile extrascolare nu ar trebui sa fie o sursa de stres.
In prima instant, copilul ar trebui dus la mai multe clase pentru a alege ceea ce ii place cu adevarat. Spre exemplu, daca este pasionat de muzica, parintii pot face un efort financiar pentru a-l inscrie la 2-3 instrumente pentru a-si face o idee asupra talentului sau. Muzica necesita munca suplimentara in afara lectiilor saptamanale. Fotbalul are si el constrangerile sale: antrenament in timpul saptamanii, meciuri in weekend sau deplasari ocazionale. Este important ca parintii sa informeze copilul inainte de a-si asuma un angajament.
Practicarea unei activitati sportive si a unei activitati artistice reprezinta echilibrul ideal. Parintii ar trebui sa limiteze timpul liber al copiilor la doua activitati extrascolare, in caz contrat cei mici nu ar mai avea timp sa se joace, sa isi faca teme, sa iasa afara. Este necesar, de asemenea, ca un copil sa aiba sa stea degeaba: imaginatia si reflectia lui se vor dezvolta astfel de la sine. Timpul cu prietenii este si el esential: prietenia fiind o activitate in sine.
Un copil al carui timp este programat constant poate fi supus anxietatii in caz de singuratate. In plus, parintii sunt cei care trebuie sa incurajeze curiozitatea copilului, insa trebuie sa il invete sa faca si unele alegeri. In sfarsit, unii parinti considera ca este esential pentru obtinerea unei educatii de calitate, o pregatire muzicala sau sportiva avansata: mare atentie insa, activitatile extrascolare se desfasoara in timpul liber, acestea nu sunt o competitie! Pentru moment, cel mic as trebui sa isi pastreze copilaria!