De ce bebelusii isi pierd parul dupa nastere?

La cateva saptamani dupa nastere, bebelusii isi pierd de obicei parul. Caderea parului in primele 6 luni din viata unui bebelus afecteaza aproape toti bebelusii.

Fenomenul, care se numeste efluviul telogen (si poate afecta persoanele de orice varsta), poate fi explicat prin examinarea mai atenta a fazelor vietii parului.

Exista 3 faze: faza anagena, numita si faza de crestere (intre 2 si 6 ani), o faza tranzitorie numita faza catagenica (cateva saptamani), apoi faza telogena, care corespunde caderii parului (aproximativ 3 luni).

Caderea parului bebelusului, o cauza hormonala

In faza de travaliu a nasterii, apar mari modificari hormonale pentru mama si bebelus, pentru a facilita venirea pe lume a celui mic.

Aceasta include pregatirea bebelusului pentru viata in afara uterului. Unul dintre hormonii implicati este oxitocina, care ajuta plamanii unui copil sa se dezvolte astfel incat acesta sa poata respira prima data. Acest hormon concentreaza, de asemenea, energia bebelusului asupra functiilor esentiale deturnand astfel energia de la cele considerate non-vitale, cum ar fi cresterea parului. De aceea parul intra in faza telogen mai devreme decat se astepta si cade cateva saptamani mai tarziu. Mama are adesea pierderi semnificative de par in lunile urmatoare sarcinii, iar aceasta este una dintre cauzele posibile.

Parintii nu trebuie sa-si faca griji. Parul va creste din nou dupa aceea, fie imediat, fie dupa cateva saptamani / luni mai tarziu. Asadar, nu se poate interveni asupra caderii parului nou-nascutului datorata nivelurilor de hormoni, decat sa se astepte cresterea noilor fire de par. Abia in jurul varstei de 2 ani copilul va avea parul mai gros, mai asemanator cu cel al unui adult, chiar daca culoarea acestuia se poate schimba in continuare.

Daca mamica observa ca bebelusul are portiuni de scalp fara par, trebuie sa fie atenta la felul in care micutul doarme. Daca doarme intotdeauna in aceeasi pozitie sau are tendinta de a-si freca in mod regulat capsorul de o suprafata e posibil sa piarda parul din acea zona.

Bine de stiut: culoarea, cantitatea si grosimea parului sunt determinate inainte de nasterea copilului. Prin urmare, nu are rost sa se rada capul sau sa se taie parul pentru a-l indesi.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.