Coroziunea este procesul de deterioare al unui metal ca rezultat al unei reactii chimice intre acesta si mediul de care este inconjurat. Atat tipul de metal cat si conditiile de mediu la care acesta este supus, in mod particular ce fel de gaze intra in contact cu acel metal, determina forma si nivelul de deteriorare al acestuia.

Cea mai comuna forma de coroziune este bineinteles foarte bine cunoscuta rugina. Compusul de culoare maro – rosiatic, se refera la o rugina care este de fapt oxid de fier, si este un rezultat a reactiilor dintre oxigen si fier.

Dar oxidarea fierului este doar un exemplu de coroziune. Coroziunea poate lua foarte multe forme, care sunt clasificate in functie de cauzele mediului in care sunt folosite.

Coroziunea generala este cea mai cunoscuta si intalnita forma de coroziune, si este generata de o reactie chimica sau electrochimica, care rezulta in deteriorarea intregii suprafete de metal care este expusa. Iar in final aceasta deteriorare duce pana la esecul total al acelui obiect metalic. Coroziunea generala are la activ cele mai multe deteriorari ale metalului, dar totusi este considerata o forma simpla de coroziune, datorita faptului ca poate fi prezisa, gestionabila si de cele mai multe ori chiar si prevenita.

In comparatie cu coroziunea generala, coroziunea localizata intr-un anumit loc are ca tinta o anumita zona a structurii de metal afectate.

Coroziunea indiferent de forma pe care ar lua-o, ar putea fi cu usurinta evitata daca ar fi luate cateva masuri simple de preventie a acesteia. Si prevenirea acesteia nu ar trebui considerata doar ca nevoie materiala, ci si ca metoda de a ramane sanatosi si in siguranta.

Cu confectii metalice se ocupa si Dovexim, acestia fabricand trepte metalice si gratare metalicezincate, dar si multe alte obiecte din metal.