Diabet zaharat – cum pot fi folosite fructele in aceasta lupta

Controlul si monitorizarea alimentelor sunt esentiale pentru o persoana cu diabet zaharat. O dieta echilibrata evita complicatiile alaturi de activitatea fizica si tratamentul medicamentos. Glicemia, numita si „zahar” sau „glucoza” din sange variaza la o persoana diabetica din mai multe motive: dieta, tratament, activitate fizica intensa, stres. Pentru a se mentine un indice glicemic echilibrat, trebuie evitate variatiile acestuia si, prin urmare, monitorizarea regimului alimentar, este esentiala.

Exista doua tipuri de diabet: diabetul insulino-dependent si diabetul de tip 2, iar regimul difera in aceste cazuri. In ceea ce priveste consumul de fructe, bolnavul dependent de insulina poate manca aproape tot ce isi doreste, dar trebuie sa-si controleze insulina si sa-si corecteze dieta pe baza rezultatelor obtinute zilnic. Diabetic de tip 2, intre timp, presupune consumul moderat al fructelor, fara a depasi insa doua pe zi. Intr-adevar, fructele, ca si legumele, ofera vitamine si minerale acestea fiind extrem de importante pentru o dieta echilibrata, in special in cazul unui pacient diabetic.

Ce fructe ar trebui evitate/consumate de o persoana cu diabet zaharat

  • Fructele permise sunt cele sunt cele care au un nivel de zahar mai mic sau egal cu 11 g la 100 g, in vreme ce fructele cu un continut mai mare ar trebui consumate in cantitati mai mici. Exista, totusi, diferente in functie de tipul de fructe.
  • Fructele bogate in antocianine, antioxidanti care se gasesc in principal in afine, capsuni sau mere nu reduc intotdeauna riscul de diabet. Cele mai indicate fructe pentru consum sunt: strugurii, care reduc riscul de diabet cu 12%, merele si perele (17%), prunele (11%), grapefruit-ul (7%), afinele (7%) și bananele (5%).
  • Portocalele, piersicile si caisele nu par sa aiba niciun efect asupra diabetului conform studiilor efectuate in ultimii ani. In schimb, pepene galben si capsunile sunt asociate cu o crestere cu 9-10% a riscului de diabet. Mare atentie insa si la consumul sucurilor de fructe cresc clar riscul de diabet din cauza zaharurilor eliberate.

In concluzie, diabeticii ar trebui sa retina urmatoarele aspecte: sa manance mai multe fructe, sa limiteze consumul sucurilor de fructe si sa incerce sa aiba o dieta echilibrata care sa ajute la mentinerea unui indice glicemic adecvat.

 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.