Importanta mersului descult al bebelusului

Primii pasi ai bebelusului sunt foarte importanti pentru dezvoltarea mersului. Daca acesti primi pasi pot fi facuti pe iarba sau pe nisip, atuni cu siguranta copiii vor fi mai fericiti si se vor bucura de o dezvoltare extraordinara. Bebelusul trebuie lasat cat mai mult in picioarele goale, fara teama ca ar putea sa raceasca, ar putea sa se intepe sau sa se taie. Bebelusul are o piele foarte fina a picioarelor iar incaltamintea nu face altceva decat sa impiedice partile nervoase ale corpului sa trimita mesaje importante din mediu catre creier, impiedicandu-i dezvoltarea prin stimularea senzoriala.

Dezvoltarea senzoriala este baza perceptiei copiilor despre lume

Atat copiii, cat si adultii folosesc cele cinci simturi de baza pentru a primi stimulii din mediul exterior catre creier si pentru a-si folosi caile neuronale, iar incaltamintea nu face altceva decat sa impiedice unii din cei mai importanti stimului si de a limita posibilitatea de a percepe miscarea si pozitia corpului in spatiu. Dezvoltarea simturilor depinde foarte mult de mersul bebelusului in picioarele goale, aceasta decizie oferind copilului libertate de miscare si crescand echilibrul si coordonarea. Cand un copil este descult,picio acesta va simti cu ajutorul cailor tactile suprafata solului, iar astfel isi va dezvolta orientarea in spatiu, echilibrul si coordonarea.

Nu numai in primele luni de viata copilul trebuie lasat sa umble liber in picioarele goale, ci si in primii ani de viata, fie la bunici, in mediul rural, pe plaja, pe pajisti, in parcuri unde sunt create acele zone speciale pentru picnic si nu numai. Posibilitatea de a se intepa sau de a se taia a copiilor este foarte mica, in comparatie cu beneficiile pe care le aduce mersul in picioarele goale.

Pentru ca primul an de viata este esential pentru dezvoltarea copilului si pentru ca primii pasi ajuta la dezvoltarea creierului copilului, este foarte important ca parintii sa isi lase copiii cat mai liberi in picioarele goale, atunci cand vremea permite acest lucru.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.