Menta apartine familiei Lamiaceae, care contine in jur de 15 pana la 20 de specii de plante. Este o planta populara pe care oamenii o pot folosi proaspata sau uscata in multe feluri de mancare si infuzii. Producatorii de pasta de dinti, guma, bomboane si produse de infrumusetare folosesc adesea ulei de menta.
Utilizarea mentei proaspete si a altor ierburi si condimente la gatit poate ajuta o persoana sa adauge aroma, reducand in acelasi timp aportul de sodiu si zahar.
De-a lungul istoriei, oamenii au folosit diferite specii de plante de menta in medicina. Diferitele tipuri de plante de menta ofera o serie de calitati antioxidante si beneficii pentru sanatate, in special pentru persoanele care au sindromul intestinului iritabil (IBS). Menta poate avea mai multe beneficii potentiale pentru sanatate.
- Gestionarea problemelor gastrointestinale
Menta este o planta calmanta pe care oamenii o folosesc de mii de ani pentru a ajuta la calmarea durerilor de stomac sau a indigestiei.
Cateva studii sustin faptul ca uleiului de menta este utilizat ca remediu pentru o serie de afectiuni gastrointestinale, inclusiv indigestie, IBS, dureri de stomac la copii si a starilor de dupa operatie. Autorii studiilor au descoperit ca menta actioneaza impotriva microbilor daunatori, regleaza relaxarea musculara si ajuta la controlul inflamatiei.
- Simptome calmante ale racelii
Menta contine mentol. Acesta este un decongestionant aromatic care ar putea ajuta la ruperea flegmei si mucusului, facilitand expulzarea. Aplicarea unguentelor de mentol poate fi cu siguranta un tratament eficient pentru copiii cu simptome ale unei raceli obisnuite.
- Dieta
Mancarurile din Orientul Mijlociu, cum ar fi mielul, supele, salatele de legume contin adesea menta pentru aroma. Cel mai bine este sa fie adaugate crude sau la sfarsitul procesului de gatit. Acest lucru ajuta la mentinerea aromei si a texturii delicate.
Menta trebuie sa aiba frunze stralucitoare, fara pete si trebuie pastrata intr-o punga de plastic reutilizabila la frigider timp de maxim o saptamana. Pentru a pregati menta, trebuie folosit un cutit ascutit pentru a nu-si pierde aroma.