Ingrediente pentru blat:
- 6 linguri faina;
- 6 linguri zahar pudra;
- 3 linguri ulei;
- 1 lingurita praf de copt;
- 50 grame ciocolata cu lapte si alune;
- 6 oua;
- 1 plic esenta de vanilie.
Ingrediente pentru crema de branza:
- 150 grame branza Almette cu smantana;
- 100 grame zahar;
- 200 ml smantana pentru frisca;
- 1 plic de zahar vanilat;
- esenta de vanilie.
Ingrediente pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca;
- 2 plicuri zahar vanilat;
- 500 g capsuni.
Mod de preparare blat:
Separati la cele sase oua albusurile de galbenusuri. Mixati la viteza maxima a mixerului cele sase albusuri pana ce obtineti o spuma tare – nu uitati sa le presarati un praf de sare. Adaugati cele sase linguri de zahar pudra si mixati pana obtineti o spuma densa si lucioasa. Spuma trebuie sa se “tina” in momentul in care scoateti palete mixerului din castron.
Frecati cu ulei si esenta de vanilie, cele sase galbenusuri. Aceasta compozitie o turnati peste albusuri si omogenizati. Incorporati sase linguri de faina (in care ati pus in prealabil plicul de praf de copt). Compozitia obtinuta in acest fel o puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava ideala are 24 cm diametru. Coaceti blatul aproximativ 30 minute, la foc mediu, dupa care puneti-l la racit.
Mod de preparare crema de branza:
Puneti intr-un vas 150 grame de Almette cu smantana, 100 de grame zahar si un plic esenta de vanilie. Amestecati-le bine pana ce se omogenizeaza. Intre timp, mixati 200 ml smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Cand considerati ca incepe sa fie consistenta adaugati un plic de zahar vanilat si continuati sa mixati pana ce devine ferma. Urmatoarea operatiune implica amestecarea celor doua compozitii, mixand continuu.
Mod de preparare decor:
Mixati cei 200 ml smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Cand considerati ca incepe sa fie consistenta adaugati doua de zahar vanilat si continuati sa mixati pana ce devine ferma.
Taiati o parte din capsuni cubulete, o parte se pastreaza pentru decor.
Asamblare:
Taiati blatul racit pe orizontala in 2 felii. Puneti pe una dintre partile blatului crema de branza in strat uniform, apoi puneti un strat de capsuni. Acoperiti cu a doua parte de blat. Imbracati tortul cu frisca batuta si ornati cu capsuni.